Copiii romi din Pusta-Vale refuza vaccinul anti-rubeolic

Magazin Salajean 9 mai 2008 0

Copiii romi din Pusta-Vale refuza vaccinul anti-rubeolicIn timpul actiunii de vaccinare cu vaccin viu rubeolic de la sfarsitul lunii trecute, personalul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj s-a lovit de refuzul copiilor romi de la Scola cu clasele I – VIII din Pusta-Vale. Unul dintre copii a ramas nevaccinat, acesta avand nevoie de consiliere psihologica pentru a putea fi convins de necesitatea actului a facut cunoscut directorul executiv al ASP Salaj, Sanda Stanca, in cadrul conferintei de presa de ieri. Ceilalti copii prezenti au acceptat vaccinul dupa multa munca de convingere, din cei 340 de elevi de etnie roma inscrisi la scoala din Pusta Vale, doar 40 putand fi vaccinati. Aceasta si din cauza absenteismului mare constatat de asistentii si medicii prezenti pentru administrarea tratamentului de prevenire, or, acest tip de vaccin, odata pregatit, trebuie facut intr-o jumatate de ora, si se administreaza tuturor elevilor aflati in scoala in momentul vizitei asistentilor ASP, a adaugat Stanca.

Conform declaratiilor inspectorului pe problemele minoritatilor din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Rita Rosz, dificultatile intampinate de asistentii ASP Salaj in comunitatea de romi din Pusta Vale sunt oarecum explicabile, avand in vedere ca romii se tem de tot ceea ce inseamna medic, tratamente, medicamente, a spus Rosz.

Campania de vaccinare s-a desfasurat in perioada 21 – 27 aprilie si a vizat vaccinarea cu vaccin viu rubeolic a copiilor cu varsta cuprinsa intre si 7 si 15ani din comunitatile cu risc ridicat de imbolnavire cu rubeola si virusul hepatitic A. Au mai fost vaccinati cu vaccinul antihepatitic A si anti-rubeolic 150 de copii de gradinita si clasele primare din Mal II, comuna Sag; 31 de copii (clasele V – VII) din Tusa; 35 de elevi de la Scoala cu clasele I – IV Almasu si 14 la gradinita din Fildu.

Deasemenea, 15 adulti de la adapostul de noapte au primit si ei vaccinul antihepatitic A, acestora oferindu-li-se in acelasi timp pachete cu alimente din partea Crucii Rosii.

De mentionat ca ASP Salaj a avut la dispozitie pentru actiunea recent incheiata 300 de doze de vaccin antihepatitic A si 160 de doze de vaccin viu rubeolic.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »