Copiii, principalii beneficiari ai Cantinei Sociale din Zalău

Adela Farkas 9 august 2012 0
Copiii, principalii beneficiari ai Cantinei Sociale din Zalău

Peste 70 la sută dintre asistaţii social care primesc, zilnic, hrană de la Cantina de Ajutor Social a Primăriei Zalău sunt copii. În cursul acestei luni, la Cantina de Ajutor Social sunt înregistraţi 101 de zălăuani care primesc, zilnic, hrană caldă. Potrivit informaţiilor furnizate de directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Comunitară Zalău din Primăria Municipiului Zalău, Dorina Baboş, doar 9 dintre aceştia sunt pensionari, iar cinci sunt bolnavi cronici.
Din totalul celor 101 de beneficiari, 73 sunt preşcolari şi elevi, iar 28 sunt adulţi. De aceste servicii, beneficiază gratuit, 86 de persoane, iar 14 plătesc 30 la sută din venitul lor (deoarece acestea au venitul pe membru de familie peste 125 de lei, valoare ce reprezintă venitul minim garantat pe o persoană). Pentru o persoană costul preparării hranei se ridică la 8 lei pe zi, respectiv, la 250 de lei lunar. Asistaţii sociali primesc de luni până vineri mâncare caldă, iar în weekend, hrană rece (mai precis, conserve, preparate din carne, pâine). Zilnic, la Cantina de ajutor social Zalău se pregătesc pentru beneficiarii acestor servicii două feluri de mâncare, de exemplu: supă de roşii cu tăiţei şi iahnie de fasole cu slănină şi salam; ciorbă de varză cu afumătură şi papricaş de pui cu mămăliguţă; ciorbă de chimen cu afumătură şi friptură de porc cu garnitură de orez; ciorbă a la grec şi mazăre scăzută cu ochiuri. Cantina socială a Primăriei Zalău poate oferi hrană la cel mult 150 de persoane. Persoanele care nu înregistrează venituri primesc aici hrană doar trei luni pe an.
În ultimii ani, numărul beneficiarilor de ajutor social din Zalău a scăzut considerabil. Dacă în anul 2001, când a a fost iniţiată Legea 416 a venitului minim garantat, la Zalău erau luate în evidenţă 900 de familii, acum sunt doar 71 (din care 65 de dosare sunt în plată, iar 6 au fost suspendate).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »