Copiii nostri, transformati in cobai!

Magazin Salajean 18 noiembrie 2009 0

Copiii nostri, transformati in cobai!

Campania de vaccinare a fetitelor impotriva cancerului de col uterin va demara peste cateva zile, mai precis in 23 noiembrie. Ministerul Sanatatii (MS) a decis sa vaccineze copilele in urma unui sondaj de opinie in randul parintilor. Ei bine, dintre cei 1.044 de repondenti, doar 52 la suta au fost de acord sa-si imunizeze fetitele cu Gardasil si Cervarix, cele doua produse controversate, care in unele tari au fost interzise, suspectandu-se ca au stat la baza decesului unor subiecti injectati. Mai mult, dozele de Gardasil expira in luna mai, exact atunci cat se administreaza si ce-a de-a treia si ultima doza. In atari conditii, putem trage o concluzie cel putin cinica: copilele de pana la 14 ani sunt transformate in cobaii firmelor producatoare de medicamente, despre care se stie ca varsa sume importante – pe post de sponsorizari – in contul autoritatilor sanitare centrale.

Imuni la sondaje

Nu cu multe zile in urma, poate cea mai autorizata voce din cadrul MS, subsecretarul de stat Adrian Streinu Cercel a declarat public pe posturile de televiziune ca nu mai este nevoie de acordul parintilor pentru vaccinarea copilelor de pana la 14 ani impotriva cancerului de col uterin. Cum cele doua produse achizitionate de MS pentru vaccinare (Gardasil si Cervarix) sunt suspectate ca au stat la baza decesului unor subiecti injectati, declaratia lui Cercel a fost aspru taxata de media. Apoi, ca urmare a acestor reactii, MS a decis ca va continua campania numai in cazul in care vor fi si parintii de acord. Imediat, MS a platit o firma autorizata sa efectueze un sondaj de opinie in randul parintilor. La sfarsitul saptamanii trecute, prin intermediul unui comunicat de presa postat pe site-ul MS, au fost date publicitatii rezultalele sondajului: 52 la suta dintre cei care si-au exprimat o decizie de actiune sunt de acord ca fiica lor sa primeasca acest vaccin. 90 la suta dintre parintii intervievati considera ca acest vaccin trebuie sa fie oferit gratuit in cadrul programului national de imunizare. 24 la suta dintre parintii intervievati au raspuns ca au nevoie de mai multe informatii pentru a lua o decizie. Insa, dupa cum am fost obisnuiti, si in acest caz, rezultatul sondajului de opinie poate fi in favoarea celui care a platit.

Nu-i obligatoriu, dar practica ne omoara…

Mai mult sau mai putin constiente de situatie, autoritatile sanitare au stabilit deja data la care se va face vaccinarea, si anume incepand cu 23 noiembrie. Interesant de specificat cum anume se va face acest lucru. In comunicatul postat pe site-ul MS se specifica: Se va proceda similar altor campanii scolare de vaccinare: data in care se face vaccinul este anuntata cu cateva zile inainte, iar copiii isi vor anunta parintii despre acest lucru. Fetitele vor fi vaccinate de catre medicul scolar sau, dupa caz, de catre medicul de familie care are in arondare scoala respectiva. Inainte de vaccinare, fiecare eleva va fi evaluata de catre medic, iar ulterior administrarii injectiei va fi supravegheata timp de 15 minute. Vaccinarea nu este obligatorie, dar este ferm recomandata de catre autoritatile medicale nationale si internationale pentru ca este foarte utila, eficienta si sigura. Desigur, aceeasi parere o au si reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Salaj, care ne-au informat, pe de o parte ca vaccinurile nu au ajuns inca in Salaj si, pe de alta parte, ca nicio fetita nu va fi obligata sa se vaccineze impotriva vointei ei, motiv pentru care parintii nu au de ce sa isi faca probleme. Pana aici, lucrurile par sa fie in regula, pentru ca totul se raporteaza la teorie. Astfel, cei care nu sunt de acord cu vaccinul, pot sa nu-si trimita copilele la scoala in ziua vaccinarii. In practica, insa, le va fi greu sa faca acest lucru, pentru ca nu vor sti cu exactitate care este ziua si momentul vaccinarii. Este de notorietate faptul ca asistenta si, uneori, medicul intra in salile de clasa si, din graba sau din prea mult zel, incep sa intepe tot ce prind. Mai mult, unii dintre copii nici macar nu vor sti pentru ce fac acea injectie.

Lista neagra s-a albit

Ciudat sau nu, pentru toata lumea este clar ca se incearca injectarea a cat mai multor copile de pana la 14 ani cu Gardasil si Cervarix, produse interzise in tari ca Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau Germania. Aceste produse au fost trecute pe lista neagra, cu toate ca se banuieste ca au provocat decesul mai multor persoane, iar unele au capatat anumite boli in urma injectarii, incepand de la caderea parului si ajungand pana la paralizie partiala sau totala. Punand in balanta faptul ca cele doua produse nu au fost suficient testate, dar nici medicii nu au reusit pana in prezent sa identifice daca decesele si imbolnavirile respective sunt cauzate de cele doua produse, am putea crede ca producatorii isi continua testele. Unde altundeva, decat in Romania? Pana una, alta, campania pentru vaccinarea impotriva cancerului de col uterin ar putea fi una extrem benefica, insa, la aceasta ora, in dreptul ei, se ridica multe intrebari. Intrebari la care nimeni nu poate sau nu vrea sa raspunda. Un adevar trist, care din pacate ar putea sa ne coste extrem de mult.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »