Copiii maghiari vor avea repulsie fata de limba romana

Magazin Salajean 7 noiembrie 2007 0

Copiii maghiari vor avea repulsie fata de limba romana

Camera Deputatilor a adoptat tacit un proiect legislativ propus de Partidul Conservator, care prevede ca ultimul an din invatamantul prescolar sa fie unul pregatitor pentru copiii apartinand minoritatilor nationale, in vederea invatarii limbii romane. Proiectul de lege mai prevede ca, incepand cu invatamantul primar, limba romana sa se predea dupa aceeasi programa scolara pentru toti elevii romani, indiferent de etnie.

In afara celor doua prevederi referitoare la studiul limbii romane, proiectul legislativ mai cuprinde si o alta propunere care vizeaza modificarea statutului cadrelor didactice. Astfel, invatatorii si profesorii care predau limba romana in localitatile unde cetatenii de etnie romana sunt minoritari, ar urma sa beneficieze de un spor salarial echivalent cu un salariu mediu brut pe economie.

De remarcat faptul ca initiativa legislativa a fost respinsa, in trecut, de comisia de invatamant din Camera Deputatilor. Motivul invocat la acea vreme a fost ca Executivul lucreaza, la randul sau, la un proiect mai amplu care are in vedere si aceste masuri.

Ei bine, dupa adoptarea tacita din Camera Deputatilor, proiectul de lege urmeaza sa fie dezbatut in Senat, iar daca este aprobat va intra in vigoare odata cu publicarea sa in Monitorul Oficial. In acest caz, minoritatile nationale vor fi obligate sa studieze limba romana ca limba obligatorie.

UDMR vrea program special pentru copiii maghiari

Presedintele UDMR Salaj, Seres Denes, a tinut sa sublinieze ca membrii formatiunii sale au incercat sa se opuna adoptarii tacite a proiectului de lege amintit, dar ca de fiecare data dezbaterile s-au amanat, pana cand s-a depasit termenul legal. Din punctul nostru de vedere, copiii apartinand minoritatilor nationale ar trebui sa invete limba romana, atat in clasele primare, cat si in gimnaziu, printr-un program aparte. Toti acesti copii, care provin din medii familiale diferite, intampina greutati in ceea ce priveste insusirea limbii romane. Acest lucru se datoreaza faptului ca in familiile lor, in special in mediul in care locuiesc, vorbesc alta limba decat cea oficiala. Si-atunci, cum sa-i ceri unui copil de etnie minoritara sa invete o materie la acelasi nivel cu un copil care cunoaste limba romana foarte bine?, se intreaba Seres Denes. In opinia deputatului UDMR, copiii maghiari au nevoie de un program special, altfel…: In loc sa-i ajutam pe copiii maghiari, ii facem sa aiba repulsie fata de limba romana. No comment.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »