Copiii fara certificate de nastere romanesti nu pot parasi tara

Magazin Salajean 25 septembrie 2007 0

Conform noilor reglementari in domeniul Evidentei Persoanelor, copiii care intra in tara cu un certificat de nastere inregistrat in strainatate nu mai pot parasi Romania decat pe baza unui certificat romanesc pe care parintii au obligatia sa-l solicite in termen de sase luni de la intrarea in tara. In acest caz, parintii trebuie sa aiba in vedere si faptul ca termenul de transcriere este de 90 de zile de la data depunerii actelor necesare, termen care este de multe ori depasit din cauza numarului mare de solicitari.

Pentru a evita eventualele depasiri de termen, Ionel Puscas, director executiv al Directiei de Evidenta a Persoanei, face cunoscut parintilor aflati in situatia mai sus descrisa ca pot solicita inscrierea certificatului de nastere la oficiile consulare ale Romaniei din tara in care li s-a nascut copilul.

Pentru acest demers e nevoie de un dosar care sa contina certificatul eliberat de autoritatile straine in original sau copie legalizata si o copie a actelor de identitate ale parintilor. Actele vor fi depuse la Serviciul de Stare Civila de la domiciliul parintilor personal, prin imputernicit sau prin procura speciala (persoana trebuie sa aiba domiciliul in Romania), de unde va fi trimis in Bucuresti, la Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor.

Motivul pentru care este nevoie de transcrierea certificatelor de nastere inregistrate in strainatate la iesirea din Romania este acela ca, potrivit legii 248/2005 pasaportul minorului se elibereaza numai in baza unui certificat de nastere romanesc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »