Copiii cu diabet trebuie să plătească testările gratuite

Magazin Salajean 11 martie 2011 0

Copiii cu diabet trebuie să plătească testările gratuite

În ciuda tratamentelor care au fost descoperite pentru diabet în ultimul secol, această boală continuă să fie una din cele mai des întâlnite în prezent. De la un an la altul, numărul bolnavilor este în creştere, diabetul fiind întâlnit chiar şi la copiii mici. De altfel, ei sunt şi de această dată cei mai afectaţi şi, din păcate, în România, deşi tratamentul ar trebui să fie gratuit în cadrul Programului naţional derulat de autorităţile din Sănătate, numeroase familii sunt în situaţia de a cheltui lunar sume mari de bani pentru ca micuţii cu diabet să îşi poată efectua testările zilnice necesare în cazul acestei boli.

Cu fiecare an, numărul copiilor sălăjeni depistaţi cu diabet este tot mai mare. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Mihai Cheşeli, ne-a declarat că, dacă în 2009 au fost înregistrate trei cazuri noi de diabet la copii, anul trecut numărul îmbolnăvirilor noi depistate a fost de zece. „În 2009, din totalul de 40 de copii aflaţi în evidenţă, 27 aveau vârste sub 14 ani. De asemenea, de remarcat că din cei 40 de copii, 26 sunt din mediul urban. La finele anului 2010, se aflau în evidenţă 50 de copii cu diabet, 37 din ei având vârste sub 14 ani. Din cei 50 de copii, 29 proveneau din mediul urban”, a spus purtătorul de cuvânt.

Teste insuficiente pentru copii

Diabetul este o boală cronică, pentru care trebuie să se urmeze tratament toată viaţa. Tocmai de aceea, Ministerul Sănătăţii a creat un program naţional pentru decontarea substanţelor farmaceutice de care au nevoie pacienţii, lucru care ar fi, într-adevăr, de folos dacă realitatea s-ar suprapune exact peste intenţiile autorităţilor. Din păcate, după modelul „viaţa bate filmul”, foarte mulţi bolnavi de diabet nu îşi pot asigura în totalitate tratamentul în baza programului respectiv. Majoritatea din aceşti bolnavi sunt copii, pentru care părinţii trebuie să scoată bani în fiecare lună pentru achiziţionarea testelor pentru automonitorizarea glicemiei. „Asta din cauză că deşi sunt gratuite, nu primim suficiente şi ajungem să cumpărăm de fiecare dată din farmacie, pe banii noştri. Pentru fetiţa mea, primim şase cutii a câte 25 de teste, pentru trei luni.

Numai că un copil trebuie să facă între trei şi cinci monitorizări ale glicemiei pe zi, unii ajung chiar şi la opt. Normal că nu ne ajung cutiile pe care le primim gratuit şi uite aşa ajungem să trebuiască să cumpărăm pentru ultimele două săptămâni”, a declarat Sanda Culcear, de 38 de ani, din Zalău. Femeia ne-a spus că situaţia este grea şi dat fiind că în medie, preţul unei cutii de teste este de 200 de lei. „Nu este o sumă la îndemână, dar pentru sănătatea copilului facem orice. Totuşi, cred că ar trebui calculat încă o dată de către autorităţi necesarul de teste în cazul unui copil. Sunt convinsă că dacă ar sta să refacă socotelile, şi-ar da seama că deşi, cică, programul de diabet acordă gratuităţi, în realitate lucrurile stau altfel”, a spus zălăuanca.

Nu toţi părinţii au bani de teste

Sergiu Duma, un alt zălăuan care este pus în situaţia de a cumpăra testele cu pricina, pentru copilul său, diagnosticat cu diabet în urmă cu trei ani, ne-a declarat că, deşi nu este cazul lui, cunoaşte familii care nu au posibilitatea de a achiziţiona teste noi atunci când cele primite gratuit se epuizează. „Nu toţi îşi permit să cumpere aceste teste, aşa că recurg la soluţii disperate şi deloc în favoarea copilului: îi fac mai puţine monitorizări pe zi decât ar fi necesar, astfel încât să se încadreze în numărul de teste primit gratuit. Nu este vorba că aceşti părinţi nu ţin la copilul lor, dar pur şi simplu nu au de unde face rost de bani pentru ele, oricât de mult ar reduce alte cheltuieli casnice”, a declarat Sergiu Duma.

Potrivit acestuia, o soluţie pentru aceste probleme ar fi ca testele să fie distribuite în funcţie de tipul de diabet şi de starea de sănătate a bolnavului. „Cei care suferă de diabet de tip II au nevoie de mai puţine teste de automonitorizare, comparativ cu cei diagnosticaţi cu diabet de tip I. Astfel, sunt pacienţi cărora le rămân teste, în vreme ce alţii sunt nevoiţi să le cumpere”, a adăugat zălăuanul.

Dezbateri la nivel naţional

Aceste probleme urmează să fie ridicate de părinţii copiilor cu diabet la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, care se va desfăşura în Bucureşti, în perioada 11 – 13 martie.

Referitor la testările pentru hemoglobină, acestea sunt realizate de laboratoarele medicale în funcţie de fondurile primite de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar reprezentanţii laboratoarelor susţin că, în ultimii doi ani, fondurile pe care le-au primit sunt insuficiente faţă de nevoile populaţiei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »