Copii depistati cu malnutritie in Salaj!

Magazin Salajean 18 ianuarie 2012 0

Copii depistati cu malnutritie in Salaj!Alimentatia inadecvata, cu deficit de vitamine si calciu, sau facuta dupa ureche au dus la cresterea continua a numarului copiilor din Salaj depistati cu malnutritie protein-calorica. De la an la an, aceste cazuri sunt tot mai des intalnite, boala perfida pe care multi s-ar astepta sa o gaseasca doar in Africa facand din acesti copilasi figuri triste, palide si pirpirii. Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat, potrivit medicilor, de la slabiciunea fizica pana la aparitia unor usoare intarzieri ale dezvoltarii psihice nu este decat un pas.

Malnutritia este o tulburare secundara a cresterii si dezvoltarii postnatale, caracteristica perioadei de sugar si copil mic si cauzata de faptul ca organismul nu reuseste sa isi acopere din exterior necesitatile nutritionale, fiind obligat astfel sa isi consume tesuturile proprii. In forme usoare, boala este specifica tarilor in curs de dezvoltare, pe cand formele severe caracterizeaza tarile subdezvoltate.

Din pacate, cazuri de malnutritie protein-calorica sunt depistate tot mai des si in Salaj, statisticile ultimilor trei ani dovedind o crestere constanta si sigura. Astfel, potrivit datelor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, in 2009, au fost inregistrate 32 de asemenea cazuri, din care 28 au fost intalnite la copii sub un an, ca un an mai tarziu, numarul micutilor diagnosticati de medicii de familie cu aceasta boala sa creasca la 45.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »