Controale mixte de sarbatori

Magazin Salajean 16 decembrie 2008 0

Controale mixte de sarbatori

Incep actiunile de control specifice perioadei de sarbatori. Astfel, echipa mixta de control formata din inspectorii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj si ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Salaj au prezentat in cadrul conferintei de presa din data de 15 decembrie 2008 ariile ce vor fi verificate pentru prevenirea unor pericole la care poate fi expusa populatia in preajma Craciunului si a Anului Nou din cauza procesarii, depozitarii, transportului si valorificarii produselor alimentare in mod necorespunzator.

Inspectorii DSVSA vor verifica riguros conditiile sanitar-veterinare de functionare a unitatilor care proceseaza, depoziteaza si transporta produse de origine animala, autorizate si inregistrate sanitar-veterinar. Verificate vor fi si originea alimentelor si modul de expunere a lor pentru comercializare. Ionel Dochitoiu, directorul executiv adjunct al DSVSA Salaj, a tinut sa aminteasca populatiei ca taierea animalelor in scopul comercializarii carnii sau produselor din carne in alte spatii decat cele autorizate sanitar-veterinar, ca si comercializarea carnii in locuri neautorizate, sunt interzise. Dochitoiu a mai adaugat ca inspectorii sanitar-veterinari vor avea in atentie si efectuarea examenului trichineloscopic de catre medicii veterinari oficiali sau alti medici desemnati de DSVSA. Costul unui examen trichineloscopic este de sapte lei. Astfel de examene pentru carnea de porc se vor efectua la sediile circumscriptiilor sanitar-veterinare de asistenta, la circumscriptiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor si la laboratorul DSVSA. Costurile practicate de medicii de libera practica sunt sub zece lei. Ii rog pe cetatenii care vor sa consume carne de porc din gospodaria proprie sa apeleze la asomatoarele din zona. In Salaj exista 4 asomatoare electrice: la Babeni, Jibou, Criseni si Halmasd. Mai exista in judet alte 5 asomatoare de inchiriat. In total, numarul lor nu este suficient pentru cei aproximativ 50.000 de capete porcine ce se prognozeaza a fi taiati, a afirmat Dochitoiu.

Inspectorul sef al Inspectiei Sanitare de Stat din cadrul ASP Salaj, Ligia Marincas, ne-a comunicat liniile pe care echipele vor actiona in cadrul controalelor mixte. Vom verifica normele de igiena publica, a personalului, normele igienico-sanitare in productie, depozitare, transport si vanzare. Sanctiunile se vor stabili in functie de abaterea de la prevederile legale in vigoare, a declarat Marincas.

In ceea ce priveste actiunile de control ale alimentelor specifice Sarbatorilor de iarna, inspectorii OJPC Salaj tin cont de calitate, modul de respectare a prevederilor legale privind informarea consumatorilor. Controlul unitatilor de alimentatie publica va urmari, in principal, urmatoarele aspecte: calitatea alimentelor oferite consumatorilor, conditiile de prezentare si comercializare ale alimentelor si serviciilor de alimentatie publica, informarea consumatorilor, afisarea preturilor si alte deficiente. Dorina Rednic, inspector sef adjunct al OJPC Salaj, a precizat si viitoarele actiuni ale oficiului, si anume, controale privind comercializarea produselor nealimentare, la imbracaminte si incaltaminte, in special, la jucarii.

Perioada controalelor este de 16-31 decembrie si va cuprinde si consumul colectiv, mese festive, mese de Revelion, unitatile de procesare si unitatile de alimentatie publica. Inspectorii vor realiza verificari asupra tot ce intra in sfera celor trei membri din cadrul echipei mixte de control.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »