Controale fulger in spitalele din Salaj

Magazin Salajean 30 aprilie 2010 0

Controale fulger in spitalele din Salaj

O serie de controale fulger va fi demarata, in luna mai, in toate spitalele din tara, de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP). Punctul de pornire al verificarilor va fi spitalul CF2 din Bucuresti. Autoritatile centrale vor fi cu ochii in special pe unitatile spitalicesti CFR, dar nu va scapa de control niciun spital din tara, urmand sa fie puricate procedurile de achizitie de medicamente si alte produse.

Presedintele ANRMAP, Cristina Traila, a declarat ca verificarile sunt necesare intrucat exista numeroase deficiente in achizitia produselor farmaceutice, in spitale, si ca s-a constatat ca din 34 proceduri de achizitie, 13 au fost incheiate prin negociere fara publicarea unui anunt de participare, ceea ce ridica suspiciuni in privinta corectitudinii procedurii. Anul trecut, in ciuda prevederilor ordonantei emise de Guvern in acest sens, s-a achizitionat mobilier desi era interzis a se achizitiona un astfel de produs pe tot parcursul anului 2009 de orice institutie publica, inclusiv spitale, in conditiile in care se pare ca pentru alte produse necesare spitalului se strangeau bani de catre medici pentru a fi achizitionate. Banii au fost cheltuiti in cu totul alt scop decat cel care in mod normal ar fi trebuit intr-un spital, pentru produse de dezinfectie sau pentru medicamente, a spus Cristina Traila.

Ca o dovada ca lucrurile nu stau tocmai bine in sistemul sanitar stau si amenzile in valoare de 875.000 de lei, aplicate anul trecut, pentru incalcarea procedurilor de achizitie publica la nivelul spitalelor.

Boc taie si spanzura

Premierul Emil Boc este si mai decis sa ia masuri drastice in cazul tuturor unitatilor spitalicesti care nu indeplinesc conditiile de functionare specifice. Ele vor fi eventual transformate in camine de batrani, a spus premierul, iar acest lucru ar fi trebuit facut inca de cativa ani. Nu s-a dorit sa se puna ordine in sistemul de sanatate, nu s-a dorit informatizarea sistemului si nici organizarea de licitatii nationale pe programe, pe unde se scurg banii publici, a spus Emil Boc.

Toata aceasta agitatie a fost iscata dupa ce doua femei (prim-solista Teatrului National de Opereta Ion Dacian Amelia Antoniu (36 de ani) si Alice Roxana Preda (35 de ani) tratate in spitalul CF2 din Bucuresti au contactat infectii intra-spitalicesti grave, viata fiindu-le pusa in pericol. Pentru ca spitalul priveste clar domeniul pe care il reprezinta, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a cerut inca de sambata controale la toate cele 16 spitale din sistemul cailor ferate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »