Controale contra cost

Magazin Salajean 25 mai 2007 0

Controale contra cost

In tandem cu normele europene, anul trecut, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a emis Ordinul 100, care introducea obligativitatea platii unui contract de prestari servicii de catre agentii economici non-animalieri. Prin intermediul acestuia, agentilor li se asigura asistenta tehnica de specialitate din partea directiilor sanitare veterinare judetene.

Directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, Mircea Martin, a afirmat ca, de la intrarea in vigoare a Ordinului 85 din 23 martie 2007, nu se mai incheie astfel de contracte. Agentii non-animalieri sunt inregistrati cu autorizatia de functionare, si astfel pot fi monitorizati tot timpul, a mai spus seful DSVSA Salaj. Din aceasta categorie fac parte unitatile de fabricare a cartofului, a ceaiului si cafelei, a condimentelor, precum si fabricile de bere, vin, ape minerale si bauturi nealcoolice.

Noi modificari cu aroma europeana

In acest an, agentii economici non-animalieri platesc pentru verificari 40 de euro lunar, indiferent de activitatea prestata si de durata verificarii. Incepand de anul viitor, firmele din industria alimentara vor plati tarifele aferente controalelor Autoritatii Veterinare diferentiat, in functie de durata controalelor, suma fixa pentru o ora de inspectie fiind de 48,6 lei. Unitatile de morarit si panificatie cu o capacitate de productie mai mica de 1.800 tone pe an, fabricile de ape minerale care produc anual mai putin de 20.000 tone, si miniberariile (sub 3.000 de hectolitri pe an) vor plati pentru controlul inspectorilor sanitari veterinari 50 lei, luna de luna. Firmele care vor plati cel mai mult pentru verificari, deoarece acestea dureaza opt ore, sunt supermarket-urile si hipermaket-urile, firmele cu o capacitate de productie mare (peste 15.000 de hectolitri anual, in cazul vinului), dar si fabricile de prelucrare a zaharului si de producere a sucurilor din fructe si legume.

Agentii economici animalieri, obisnuiti deja cu astfel de contracte

Acestia platesc pentru asistenta tehnica de specialitate inca din 2004, conform Ordinului 90/2004. Potrivit sefului DSVSA Salaj, in judet sunt 33 de agenti economici animalieri, si toti au pus parafa pe actul contractual. In cazul centrelor de lapte, tariful va fi de 1 euro/tona/luna pentru cel mult 30 tone de lapte si jumatate de euro pe luna pentru mai mult de 70 de tone in sus. In schimb, pentru unitatile de procesare carne, carmangerii si macelarii, taxa lunara va fi de minimum 50 euro pe tona de materie prima si de maximum 5.000 de euro.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »