Contributiile de asigurari sociale platite de angajati si angajatori au crescut cu 3,8 la suta

Magazin Salajean 3 februarie 2009 0

Contributiile de asigurari sociale platite de angajati si angajatori pentru conditii normale de munca au crescut cu 3,8 puncte procentuale de la 1 februarie, si nu cu 3,3 puncte procentuale, potrivit proiectului bugetului asigurarilor sociale. Astfel, contributiile au crescut, incepand de duminica, la 31,3 la suta, de la 27,5 la suta in decembrie 2008.

In cursul saptamanii trecute, Guvernul a anuntat ca majoreaza contributiile de asigurari sociale cu 3,3 puncte procentuale, astfel incat sa revina la nivelul celor aplicate in prima parte a anului 2008. Prin decizia Finantelor de a majora peste nivelul luat initial in calcul de guvern, bugetul asigurarilor sociale devine excedentar.

Un alt plus de incasari se obtine si prin blocarea contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) la 2 la suta in acest an, fiind anulata cresterea la 2,5 la suta din programarea anterioara.

Pentru anul 2009, cota de contributie de asigurari sociale pentru conditii normale de munca datorata de angajator va fi de 20,8 la suta, iar cea datorata de angajati de 10,5 la suta. Totodata, proiectul bugetului asigurarilor sociale prevede o crestere a contributiilor de asigurari sociale pentru conditii deosebite de munca de la 32,5 la suta in luna decembrie, la 36,3 la suta si o majorare a cotelor de contributii platite de angajati si angajatori pentru conditii speciale de munca de la 37,5 la suta, la 41,3 la suta.

Atat in cazul conditiilor deosebite de munca, cat si pentru conditii speciale de munca, cota de contributie aferenta angajatului este de 10,5 la suta.

Potrivit Directiei Generale a Finatelor Publice Salaj, anul trecut, contributiile angajatorilor la bugetul asigurarilor sociale de stat au insumat peste 115 milioane de de lei, iar contributiile angajatilor aproape 60 de milioane de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »