Contractul cadru dintre CJAS si furnizorii de servicii medicale – stufos, dar facut la repezeala

Magazin Salajean 28 martie 2008 0

Marius Tautu, directorul adjunct al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj, a prezenrtat ieri, intr-o conferinta de presa, cateva aspecte privind contractul cadru care trebuie semnat in zilele urmatoare cu furnizorii de medicamente si servicii medicale. Cum pana acum relatia contractuala cu acestia a fost in baza unor acte aditionale, din 1 aprilie trebuie sa se intre pe contractul cadrul. Asta desi nu exista, inca, normele metodologice care sa spuna exact cum se face furnizarea de produse medicale si servicii. Avem acest termen scurt si un volum de munca enorm pentru ca vrem ca asiguratii sa stie la cine sa apeleze cand vine vorba de servicii medicale, a spus directorul CJAS Salaj, explicand ca furnizorii au trei zile pentru a-si depune cererea de colaborare cu CJAS.

In ceea ce priveste contractul cadru, acesta aduce o serie de noutati, printre care obligativitatea fiecarui cabinet medical de a avea angajat cel putin un cadru mediu. In prezent, 11 cabinete medicale din Salaj nu se incadreaza in acest aspect, trei dintre ele fiind in municipiu, iar restul in mediul rural. Ca sa nu punem in dificultate nici pacientii, nici medicii, vom stabili un termen limita pana la care cadrele medii vor trebui angajate, a afirmat Marius Tautu. De asemenea, cabinetele care lucreaza cu norma intreaga trebuie sa aiba cadru mediu angajat, lipsa acestuia fiind sanctionata cu scaderea valorii contractului si a valorii serviciilor decontate de CJAS.

O alta noutate a contractului sus amintit priveste tot asistenta medicala primara si spune ca numarul de asigurati devine numar de persoane inscrise la un medic de familie, putand fi atat asigurati, cat si cetateni neasigurati. Pentru mediul urban, a fost stabilit numarul minim de 1.000 de pacienti (obligatoriu) inscrisi pe liste, iar medicii de familie trebuie sa se conformeze cu aceasta reglementare pana la 31 decembrie 2008. Pana acum, medicii de familie trebuia sa aiba in mod obligatoriu 2.000 de pacienti pe liste si toti acestia din urma trebuia sa aiba calitatea de asigurat.

Tot de la 1 aprilie, prescriptiile de pe retete vor trebui sa contina denumirea comerciala a medicamentului si nu denumirea comuna internationala. De retinut ca medicamentele pentru HIV/SIDA se pot acorda si prin farmaciile cu circuit deschis, si nu doar prin cele din incinta spitalelor, cum era pana acum. In plus, un medic specialist nu va mai avea voie sa poarte pacientii pe drumuri, prescriindu-le investigatii care sa fie facute de medicul de familie. Odata inceputa investigarea unui pacient de catre medicul specialist, acesta va trebui sa o si finalizeze, pana la prescrierea tratamentului.

Noutati sunt si pentru unitatile spitalicesti, acestea fiind obligate, ca de la 1 aprilie, sa isi restructureze ambulatoriul de specialitate astfel incat sa aiba, in paralel, atat ambulatoriu de specialitate, cat si ambulatoriu integrat. Aceasta noua structura organizatorica limiteaza decontarile pe care le poate face CJAS pentru serviciile medicale. Mai exact, daca sunt decontate de CJAS servicii medicale facute de un medic din ambulatoriul integrat al spitalului, acesta nu va mai putea cere decontarea unor servicii facute pentru acelasi pacient in cabinetul privat. Potrivit directorului Tautu, masura va afecta sistemul medical din Salaj, care se confrunta deja cu un deficit de cadre medicale, iar consecinta care va aparea va consta in scaderea adresabilitatii populatiei la medic. O solutie pentru aceasta noutate tulbure ar fi ca medicul care lucreaza in spital sa refuze integrarea si sa ramana in ambulatoriul de specialitateal unitatii.

De bine, de rau, sistemul de sanatate va fi trecut si prin furcile caudine ale acestui contract cadru facut la repezeala, probabil in graba de a avea inca un lucru bifat in lista de realizari. Daca populatia este mai putin interesata de partea stufoasa a actelor ce trebuie semnate, si mai mult de serviciile medicale de care are nevoie, pentru Casele Judetene de Asigurari de Sanatate problema este stringenta, in conditiile in care 97 la suta din fondurile de care dispun sunt derulate prin contractul cadru cu pricina.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »