Contractele de muncă curg gârlă la ITM Sălaj

Magazin Salajean 9 mai 2011 0

Contractele de muncă curg gârlă la ITM Sălaj

Amenzile usturătoare începând de la 10.000 de lei, dar şi ameninţarea cu închisoarea pentru munca la negru i-au pus pe drumuri pe angajatori către sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, numărul contractelor de muncă înregistrate de patronii sălăjeni în ultimele şapte zile aproape s-a dublat faţă de săptămânile anterioare.

Lansarea cu maximă exigenţă a unei ample campanii de depistare a cazurilor de evaziune fiscală prin folosirea la muncă de persoane fără întocmirea actelor legale de angajare i-a pus pe jar pe angajatorii sălăjeni. După cum ne-a declarat, vineri, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, Daniela Biriş, numărul contractelor înregistrate de către operatorii economici din judeţ s-a dublat în ultima săptămână, comparativ cu săptămânile anterioare. În mod cert, angajatorii sunt speriaţi de controalele ce vor avea loc în urma protocolului de colaborare semnat între patru instituţii centrale pentru combaterea fenomenului de muncă fără forme legale, respectiv Inspecţia Muncii, Poliţia, Garda Financiară şi Jandarmeria. Şi anume, dacă în perioada 21-25 martie au fost înregistrate în program un număr de 415 contracte de muncă, în săptămâna 28 aprilie – 4 mai, numărul acestora a crescut la 715. Iar pentru următoarea perioadă se aşteaptă o creştere semnificativă a numărului de contracte încheiate între angajator şi angajat, a precizat reprezentantul ITM Sălaj.

Potrivit sursei citate, pe parcursul acestei luni, echipele mixte de control vor acţiona în tot judeţul 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână, pentru depistarea angajatorilor care folosesc forţă de muncă fără forme legale. Vor fi verificaţi operatori economici din domeniile de activitate cu risc major în ce priveşte incidenţa cazurilor de muncă nedeclarată, fiind nominalizate aici domeniile construcţii, agricultură, confecţii textile, comerţ sau alimentaţie publică.

Angajatorii sunt îndreptăţiţi să intre în legalitate în cel mai scurt timp, dat fiind că amenzile pentru munca la negru au crescut extrem de mult. Şi anume, dacă vechile prevederi ale Codului Muncii stabileau că un angajator dovedit că foloseşte la muncă persoane fără a le întocmi documentaţia de angajare riscă o amendă de 3.000 – 4.000 de lei pentru fiecare persoană, în condiţiile în care avea mai puţin de cinci persoane fără forme de angajare, din această lună, cuantumul amenzilor aplicate este cuprins între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare salariat angajat la negru. Condiţia este ca, per total, valoarea amenzilor să nu depăşească 100.000 de lei. Mai mult, firmele depistate cu mai mult de cinci muncitori fără acte legale de angajare riscă pedeapsa cu închisoarea de la unu la doi ani sau amenda penală.

Chiar premierul Emil Boc a anunţat, joi, la Şimleu Silvaniei, că în cadrul controalelor ce urmează să fie realizate în cadrul campaniei de combatere a muncii fără forme legale se vor lua măsuri drastice. Am stabilit, împreună cu ministrul de Interne, cu Ministerul Finanţelor, un program complex de combatere a muncii la negru, cu scopul de a creşte numărul contractelor de muncă. Atrag atenţia ferm tuturor celor care utilizează sau se gândesc să utilizeze forme ilegale să încheie contracte de muncă, deoarece în această perioadă inspectorii de muncă vor efectua ample controale în teritoriu, a spus Boc. El a motivat necesitatea încheierii contractelor de muncă în favoarea angajatului, pentru faptul că un om în câmpul muncii are asigurată protecţia socială. Potrivit declaraţiilor premierului, în ultima săptămână au fost înregistrate la nivel naţional 42.000 de contracte de muncă, în condiţiile în care anterior intrării în vigoare a noilor prevederi din Codul Muncii, media zilnică era de circa zece contracte de muncă.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »