Contestatiile – mai mult respinse, decat admise

Magazin Salajean 11 iulie 2007 0

Constestatiile depuse de elevii din Salaj la bacalaureatul desfasurat saptamanile trecute nu au reusit sa lumineze cu mult rezultatele initiale ale examenului national, majoritatea dintre ele ramand neschimbate. Astfel, din cei 232 de nemultumiti, au avut ieri nota marita dupa recorectare doar 41 de elevi, in timp ce pentru 15 situatia s-a inrautatit in urma scaderii punctajelor initiale. Potrivit inspectorului Matyas Mirel, secretar al Comisiei Judetene de Bacalaureat, cele mai multe contestatii – 77 – au fost respinse la Limba si literatura romana, proba la care s-au inregistrat si cele mai multe reclamatii si nemultumiri. La aceasta disciplina, s-au bucurat de castig de cauza 15 elevi, iar unuia i-a fost scazuta nota dupa reexaminarea lucrarii.

La matematica, au fost rezolvate favorabil 18 contestatii, in timp ce 63 au fost respinse. Aici s-au inregistrat si cei mai multi ghinionisti – noua, acestora constestatia aducandu-le scaderea punctajelor obtinute initial. La informatica si istoria romanilor, lucrurile au mers mai usor, cate cinci elevi pentru fiecare disciplina avand rezultate finale mai bune. Totusi, pe ansamblu, dupa rezolvarea contestatiilor, procentul de promovabilitate la nivel de judet a urcat cu 0,29 de sutimi, adica, in loc de 89,41 la suta, cat era inainte, acum promovabilitatea in Salaj la BAC este de 89,61 la suta.

Sesiune nationala de comunicari la geografie

Pentru prima data, Salajul va gazdui Sesiunea de referate si comunicari – faza nationala la disciplina geografie, competitie scolara la care vor lua parte peste 100 de liceeni din toate judetele, a informat, ieri, intr-o conferinta de presa, Ioan Abrudan, inspector scolar in cadrul Inspectoratului Scolar al Judetului Salaj.

Deschiderea oficiala a sesiunii va avea loc maine, incepand cu ora 12, la sala Avram Iancu a Primariei Zalau, iar vineri si sambata elevii vor sustine lucrarile, la Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu, in fata Comisiei de evaluare. Aceasta va fi compusa, potrivit inspectului scolar general, din 20 de cadre didactice (profesori de specialitate, reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, cadre didactice universitare etc.). Festivitatea de premiere este programata pentru duminica, in aceeasi locatie unde va fi si deschiderea evenimentului.

In cele patru zile petrecute in Zalau, cei peste 100 de concurenti si profesorii insotitori vor avea asigurate cazare si masa la Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai si vor face o excursie in judet, punctele care vor fi vizitate fiind Gradina Botanica – Jibou, rezervatia naturala unica in Europa Gradina Zmeilor – Balan si castrul roman de la Porolissum – Moigrad.

In acelasi cadru al concursului national, organizatorii au inclus lansarea volumului Judetul Salaj – Geografie si geografi, semnat de Ioan Abrudan si Doroczi Iosif si care este o culegere ce include activitatea didactica a fostilor si a actualilor profesori de geografie din judet.

La titularizare – competitie acerba

Tot in conferinta de ieri, un alt subiect abordat a privit examenul de titularizare pentru care s-au inscris 599 de cadre didactice salajene. Inspectorul scolar general a declarat ca la sfarsitul acestei saptamani se va merge dupa dischetele cu subiectele de examen la Bucuresti. De asemenea, maistrii instructori si dascalii care doresc transferul de la predarea in limba maghiara la cea in romana (si reciproc) vor sustine probe practice.

In ceea ce priveste examenul de titularizare propriu-zis, acesta va incepe luni, la ora 10 (in intervalul orar 8-9 va fi facuta prezenta candidatilor) si se va desfasura la Colegiul National Silvania, Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian si Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai, toate din Zalau. Potrivit evidentelor, pentru examenul de titularizare din acest an exista 736 de posturi publicate, din care 279 sunt titularizabile si 457 netitularizabile. Socotite dupa criteriul complete sau nu, cele 736 de posuri se impart in 604 complete si 132 de posturi pentru care cadrele didactice vor fi incadrate cu jumatate de norma doar sau pe numar de ore. Partea buna a lucrurilor este faptul ca majoritatea locurilor in invatamant sunt in aceasta vara vacante – 566, restul de 170 fiind rezervate de dascali aflati in concedii fara plata sau de maternitate, de directori etc.

Ca si in anii trecuti, concurenta va fi acerba, dat fiind ca multi candidati vizeaza un numar redus de posturi. O astfel de situatie se intalneste la invatatori (limba de predare romana), unde sunt inscrisi 81 de concurenti pe doar 17 locuri sau la educatori (limba de predare romana), unde 80 de cadre didactice se vor lupta pentru mai putin de 20 de locuri. La matematica, concursul va fi si mai dur, avand in vedere ca pe oras, 27 de profesori tintesc un singur loc titularizabil.

De cealalta parte, stau disciplinele pentru care este nevoie de cadre didactice in scoli, dar profesorii nu s-au inscris deloc. Limba franceza, limba engleza, limba romana, precum si disciplinele economice sunt materii pentru care nu s-a inscris nici un cadru didactic la examenul de titularizare din acest an.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »