Consumul excesiv de antibiotice, în atenţia Spitalului Judeţean

Magazin Salajean 27 mai 2011 0

Consumul excesiv de antibiotice, în atenţia Spitalului Judeţean

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău ţină să atragă atenţia populaţiei asupra riscurilor consumului excesiv de antibiotice, lucru care poate duce la rezistenţa antimicrobiană a organismului. Aceasta apare când microorganismele (bacterii, virusuri, fungi sau paraziţi, n.r.) îşi modifică modul de răspuns la administrarea de antimicrobiene, făcându-le ineficiente. Specialiştii susţin că rezistenţa antimicrobiană este consecinţa folosirii, în special folosirii inadecvate, a antibioticelor şi apare ca urmare a unor mutaţii sau achiziţii de noi gene. Când microorganismele devin rezistente la majoritatea antibioticelor anterior eficiente, aceasta devine cea mai îngrijorătoare problemă, întrucât infecţia poate fi letală, se poate răspândi şi necesită costuri foarte mari pentru sistemele de sănătate.

Un studiu efectuat la nivel de UE arată că România este singura ţară unde mai puţin de opt cetăţeni din zece obţin antibiotice prescrise de medic, înscriindu-se în tabloul sudic-mediteranean în privinţa cunoştinţelor pe care populaţia le are despre antibiotice. Mai exact, România are cele mai multe persoane care au obţinut antibiotice fără să treacă pe la medic.

Pentru a preveni rezistenţa la antibiotice este indicată cumpărarea lor doar pe bază de reţetă, administrarea dozelor prescrise de medicul curant, urmarea tratamentului până la capăt, fără întreruperea lui când starea de sănătate se îmbunătăţeşte, precum şi spălarea frecventă a mâinilor, pentru a împiedica răspândirea bacteriilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »