Consumul de droguri, in atentia autoritatilor salajene

Magazin Salajean 14 septembrie 2011 0

Consumul de droguri, in atentia autoritatilor salajene

Odata cu inceperea noului an scolar, autoritatile salajene intensifica activitatile in teren ce vizeaza protectia elevilor in fata consumului de substante nocive. Potrivit directorului Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj, Valer Merce, pe parcursul anului scolar vor fi implementate noi proiecte avand ca obiectiv cresterea influentei factorilor de protectie la varste mici pentru evitarea sau cel putin intarzierea debutului consumului de alcool, tutun si droguri. De asemenea, se are in vedere si sensibilizarea si educarea elevilor in scopul evitarii consumului experimental sau recreational de alcool, tutun si droguri, dar mai ales la trecerea de la acest stadiu la cel regulat. Multe dintre aceste activitati sunt cuprinse in programele derulate la nivel national si vor fi implementate in teritoriu de catre institutia noastra in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, dar si cu alte institutii sau organizatii non-guvernamentale care vor dori sa se implice. Proiectele de prevenire in scoala, pe care noi le propunem in acest an, sunt adresate atat elevilor si cadrelor didactice, cat si parintilor elevilor aflati in situatii de risc, carora le oferim sprijin pentru rezolvarea problemelor legate de consumul de droguri sau prevenirea ajungerii in aceste situatii, a declarat Valer Merce.

Printre programele ce urmeaza a fi desfasurate in judetele tarii se numara campania Absentul, avand ca scop prevenirea consumului de substante noi cu proprietati psihoactive (etnobotanice) in randul adolescentilor si tinerilor. Mesajul meu antidrog este un concurs de traditie in randul elevilor, ajuns la a VIII-a editie si la care participa de la an la an tot mai multi elevi. O alta activitate se intituleaza Fred goes net si presupune interventii timpurii pentru consumatorii de droguri care au fost identificati sau depistati pentru prima oara, cu scopul de a reduce riscul de a deveni dependenti. Proiectele Clase fara fumat si Sunt VIP fara alcool au ca scop prevenirea fumatului, respectiv a consumului de alcool prin cunoasterea riscurilor asociate consumului si dezvoltarea de abilitati personale si facilitarea dialogului parinti-copii-profesori. Un alt proiect denumit Eu si copilul meu este adresat consilierilor scolari si parintilor, care are ca scop cresterea influentei factorilor familiali de protectie si scaderea factorilor de risc prin interventii active in familie.

Directorul CPECA Salaj a precizat ca se asteapta la sprijin si implicare in aceste proiecte, atat din partea unitatilor scolare, a cadrelor didactice si parintilor, cat si din partea altor specialisti sau membri ai comunitatii locale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »