Consumul de alcool, o adevarata problema in randul adolescentilor

Magazin Salajean 16 februarie 2007 0

Agentia Nationala Antidrog a lansat – prin intermediul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj si a Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) – un nou proiect de prevenire a consumului de alcool in unitatile de invatamant.

Proiectul Sunt VIP (Vigilent, Independent, Puternic) fara alcool are ca scop prevenirea consumului de bauturi alcoolice in randul adolescentilor din grupa de varsta 15-17 ani, prin dezvoltarea de abilitati personale si sociale. Valer Merce, coordonatorul CPECA Salaj, a declarat ca in acest demers vor fi implicati peste 800 de elevi, parintii acestora si 30 de profesori si consilieri din liceele salajene. Proiectul are ca obiective: cunoasterea riscurilor asociate consumului de alcool; identificarea modului in care presiunea grupului influenteaza comportamentul individului; dezvoltarea abilitatilor asertive de refuz; precum si facilitarea dialogului parinti-copii-profesori, cu privire la beneficiile unui stil de viata sanatos, fara alcool.

Conform datelor statistice, in Romania, varsta medie de debut a consumului de bauturi alcoolice este de 13 ani, in timp ce jumatate din numarul celor care au cazut in ispita alcoolului, cel putin odata in viata, au facut-o pana la 16 ani. Tot aceleasi statistici arata ca un procent dintre adolescentii in varsta de pana la 16 ani au consumat alcool in ultimele 3 luni. Curiozitatea si dorinta de a imita adultii ii determina pe multi copii sa incerce sa consume, la randul lor , bauturi alcoolice. Astfel, fenomenul prezinta un risc din ce in ce mai mare, in conditiile in care poate fi acceptat si incurajat de catre cei din anturaj, a afirmat Merce.

Alcoolul da dependenta atat psihica, cat si fizica, iar folosirea lui abuziva a crescut in asa masura, incat a devenit o adevarata problema sociala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »