Consumatorii salajeni, protejati de OJPC si noua asociatii nonguvernamentale

Magazin Salajean 17 martie 2008 0

Consumatorii salajeni, protejati de OJPC si noua asociatii nonguvernamentaleIn judetul Salaj s-au constituit, pana in prezent, noua asociatii nonguvernamentale pe linia protectiei consumatorilor. Acestea activeaza, in colaborare cu Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC), pentru a asigura respectarea drepturilor consumatorilor.

In judetul nostru s-au constituit deja noua asociatii pentru protectia consumatorilor, a declarat vineri Dorina Rednic, inspector sef adjunct al OJPC Salaj, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta pentru marcarea zilei de 15 martie – Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorului. Dintre acestea, doua sunt mai active, una in municipiul Zalau, si una in localitatea Panic. Cu ele colaboram in special in actiunile ce vizeaza o mai buna informare a consumatorilor. Ne-au ajutat, de exemplu, la raspandirea si mediatizarea la diversi agenti economici a placutelor cu numarul de telefon gratuit unde se pot adresa consumatorii nemultumiti de anumite servicii. De asemenea, colaboram cu ei si la actiunile pe care le organizam periodic pentru consilierea agentilor economici privind noutatile legislative pe teme specifice, a subliniat Dorina Rednic. Conform aceleiasi surse, sprijinul acestor asociatii este foarte util, de vreme ce, atat material si logistic, cat si din punctul de vedere al resurselor umane, institutia este slab dotata. Astfel, la nivelul OJPC Salaj exista doar sase inspectori care fac munca de teren, in special controale, si nu exista un laborator pentru analiza produselor chimice, aceasta realizandu-se la Bucuresti.

In alta ordine de idei, Dorina Rednic a mentionat vineri faptul ca Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorului a fost marcata si in Salaj prin diverse actiuni, una dintre ele fiind faza judeteana a concursului pe teme de protectia drepturilor consumatorilor Alege! Este dreptul tau. Castigatorii competitiei au fost: Ioana Chis, eleva in clasa a X-a la Colegiul Tehnic A.P.I Zalau si Maria Ardelean, eleva in clasa a XI-a la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu Simleu Silvaniei. Cei doi au fost premiati de catre sponsorii concursului cu cate un fier de calcat si, cel mai important, vor participa la etapa nationala, ce se va desfasura in aceasta vara, pe litoral. Data de 15 martie a fost aleasa drept Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorului ca urmare a unui eveniment petrecut in acesta zi, in anul 1962. Atunci, presedintele Statelor Unite ale Americii, John Fitzgerald Kennedy, rostea catre Congresul american mesajul care sustinea, pentru prima data, existenta a patru drepturi fundamentale ale consumatorilor: dreptul la securitate, la informare, de a fi ascultat si de a alege produse si servicii. Mai tarziu, acestea au fost extinse de catre Organizatia Internationala a Uniunilor de Consumatori la opt, adaugandu-se: dreptul la despagubire, la un mediu inconjurator sanatos, la asigurarea necesitatilor si nevoilor vitale si la educare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »