Consulul general al Romaniei la Gyula, Ioan Fodoreanu: Este o onoare deosebita pentru mine de a reprezenta Romania

Magazin Salajean 24 septembrie 2007 0

Consulul general al Romaniei la Gyula, Ioan Fodoreanu:  Este o onoare deosebita pentru mine de a reprezenta RomaniaLa Zalau, zilele trecute, am stat de vorba cu consulul general al Romaniei la Gyula (Jula, Giula), din Ungaria, Ioan Fodoreanu. Dupa cum se stie deja, Ioan Fodoreanu se afla in aceasta functie din data de 6 noiembrie 2006. Circumscriptia consulara cuprinde patru judete din Ungaria. In aceasta tara, Romania are trei misiuni diplomatice, ambasada de la Budapesta si consulatele generale de la Szeged si Gyula. Ungaria are in Romania o ambasada la Bucuresti, doua consulate generale, la Cluj Napoca si Miercurea Ciuc si un consulat onorific la Constanta. Gyula este un oras de frontiera situat la aproximativ 1 km de Varsand. Orasul are in jur de 35.000 de locuitori si una dintre cele mai cunoscute statiuni termale din Ungaria. Gyula (Jula, Giula) este o localitate cu o importanta minoritate romaneasca (la recensamantul din 2001 s-au declarat romani 501 persoane), in care se afla Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria, Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria, Institutul de Cercetari al Romanilor din Ungaria, precum si Liceul, Scoala Generala si Caminul de elevi Nicolae Balcescu, cu predare in limba romana. Prin infiintarea Consulatului General al Romaniei la Gyula (Jula, Giula) au fost avute in vedere imperativul reprezentarii consulare intr-o zona dens populata de minoritatea romaneasca din Ungaria, importanta intensificarii schimburilor culturale intre comunitatile care locuiesc in zonele de frontiera, precum si necesitatea de a oferi oamenilor de afaceri repere privind posibilitatile de investitii.

Consulat dupa norme Schengen

Rep.: D-le Fodoreanu, intr-un recent material pe care l-am publicat in Magazin Salajean, spuneam despre dvs. ca sunteti un consul activ. Am gresit, am exagerat in aceasta apreciere?

Ioan Fodoreanu: Aprecierea este a dvs. Nu pot eu sa fac afirmatii pro-domo. Dar am sa va prezint pe scurt realizarile mele, in calitate de consul general al Romaniei la Gyula. Menirea unui consulat este de a acorda asistenta consulara cetatenilor romani care tranziteaza statul de resedinta, in cazul acesta Ungaria, sau care sunt stabiliti acolo. Activitatea este diversa, incepand cu emiterea de titluri de calatorie, de exemplu, pentru cetatenii romani care si-au pierdut documentele sau s-a intamplat altceva si nu au documentele necesare pentru a se intoarce in tara. Apoi, emiterea documentelor necesare pentru emiterea unui pasaport (pe care le trimitem in Romania si pe urma predam pasaportul persoanei, in general sunt acele pasapoarte CRDS, ale cetatenilor romani stabiliti in strainatate). Emitem certificate de nastere, transcriem certificate de nastere, certificate de casatorie si alte astfel de documente pe care le solicita cetatenii romani. De exemplu, foarte multe femei vin din Romania si nasc in Ungaria, iar pe baza actelor emise de autoritatile maghiare, emitem certificate de nastere. Pe langa aceasta activitate de zi cu zi, eu as aminti aici faptul ca ne-am straduit, si intr-un timp foarte scurt am reusit sa amenajam consulatul dupa norme Schengen. Cred ca este primul consulat romanesc care este, as putea spune, in proportie de suta la suta amenajat dupa norme Schengen. Pe urma, printre atributiunile mele, consulatul este situat intr-o zona in care locuiesc etnici romani, este si cea de a tine legatura cu aceasta comunitate romaneasca, care nu este foarte numeroasa. Ultimul recensamant, din anul 2001, facut in Ungaria, spune ca ar trai 7.995 de etnici romani, care au declarat ca sunt romani. Dar, in acelasi timp, se declara cam 10.000 de persoane ca pastreaza traditii si obiceiuri romanesti. Probabil, aceasta diferenta de la 8.000 la 10.000 este reprezentata de cetateni care, desi nu mai vorbesc limba romana, sunt ortodocsi si, ca atare, spun ca pastreaza traditii si obiceiuri romanesti.

Comunitatea romaneasca, ca si orice minoritate, este foarte activa, are foarte multe actiuni, si eu particip cu drag aproape la toate actiunile organizate de comunitatea romaneasca. La fel, sunt invitat la actiuni organizate de comunitatile locale din Ungaria. As putea spune ca, pana in acest moment, in acest an, am 150 de actiuni de diplomatie publica. Asa se numesc aceste actiuni de participare la diferite evenimente, fie organizate de autoritatile maghiare, fie de catre comunitatea romaneasca. Asta implica si multe iesiri in presa, multe aparitii in cele doua reviste romanesti care apar in Ungaria, Foaia romaneasca si Cronica, dar si in ziarele din Ungaria, de exemplu Bekes Hirlap, care este un ziar judetean. Si aparitii pe posturi de radio si de televiziune.

Rep.: Ati invatat limba maghiara? O stiati dinainte?

Ioan Fodoreanu: Vorbeam limba maghiara, nu extraordinar, dar ma descurcam in discutii. Nu as putea spune acum ca pot sustine un discurs foarte sofisticat in limba maghiara, pentru ca limba maghiara este foarte grea, are gramatica deosebita, dar, oricum, in intalnirile oficiale eu am spus ca, reprezentand statul roman, este mai bine sa vorbesc in limba romana. Am constatat ca atunci cand esti intr-o misiune diplomatica te ajuta foarte mult sa cunosti limba tarii in care ai aceasta misiune. Sigur, limba engleza este o limba universala, dar relatiile cu autoritatile de cele mai multe ori se desfasoara prin scrisori, prin tot felul de documente in limba maghiara.

Un lucru care imi place si la care, zic eu, ma pricep

Rep.: Ce reprezinta pentru dvs. aceasta functie?

Ioan Fodoreanu: Este o onoare deosebita pentru mine de a reprezenta Romania si trebuie sa recunosc ca este o activitate care imi place foarte mult, pentru ca esti continuu in relatii cu oamenii. Este o functie de reprezentare, in care trebuie sa vorbesti, de la simple intalniri, in vizite in scoli, la vernisaje de expozitii, la intalniri cu oameni de cultura din Ungaria si Romania. Si este, trebuie sa recunosc, un lucru care imi place si la care, zic eu, ma pricep.

Rep.: Inevitabil, ajungem la o intrebare cu iz de patriotism local. Cum ajutati Salajul? Destul de probabil, multi se gandesc la dvs. ca ati ajuns intr-o functie inalta si ce faceti pentru judetul Salaj

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »