Constructia centrelor pentru tinerii dezinstitutionalizati va incepe in primavara

Magazin Salajean 12 noiembrie 2009 0

Constructia centrelor pentru tinerii dezinstitutionalizati va incepe in primavaraDirectia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DJASPC) Salaj a depus, in aceste zile, documentatia la Bucuresti, aferenta proiectului prin care se vor construi in Jibou, Simleu Silvaniei si Cehu Silvaniei trei centre multifunctionale, destinate tinerilor care au implinit 18 ani si care ies din sistemul institutionalizat. Proiectul este unul major pentru judet, in conditiile in care va rezolva un aspect social care, pana in prezent, nu avea solutii la nivel de judet, tinerii dezinstitutionalizati ramanand pe drumuri. In prezent, integrarea tinerilor ce ies din sistemul de protectie sociala este o problema cu care se confrunta autoritatile statului. Acesti tineri nu pot ramane intreaga viata intr-un sistem de protectie de tip social. Sunt tineri capabili, carora le-am gasit locuri de munca, dar care au nevoie de putin ajutor pentru a-si gasi propriul drum. Aceste centre multifunctionale vor fi case pentru ei, pe o perioada de 3 ani. Nu va fi vorba de mai mult timp, intrucat nu vrem sa ii facem pe acesti tineri sa fie dependenti de sistem, ci doar sa le dam o mana de ajutor la inceput, a declarat directorul DGASPC Salaj, Violeta Milas.

Potrivit sursei citate, infiintarea centrelor ar preveni excluziunea sociala a tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului, ei fiind integrati treptat in societate.

Aceasta a explicat ca si locatiile unde vor fi ridicate centrele au fost alese in urma unei analize. Am fi putut ridica un centru mai mare, cu un numar mai mare de locuri, in Zalau, dar dupa mai multe analize, am stabilit ca este bine sa ridicam centrele in cele trei orase, deoarece aici le-am gasit si locuri de munca. In plus, faptul ca fiecare centru are relativ putine locuri face ca tinerii sa fie ca o familie si sa se autogospodareasca, a declarat Violeta Milas, adaugand ca la Simleu Silvaniei, in centru vor fi locuri pentru zece tineri, in timp ce la Cehu Silvaniei si Jibou vor avea casa cate 15 tineri.

Dupa aprobarea documentatiei la Bucuresti, va urma organizarea licitatiei in vederea desemnarii constructorului, iar lucrarile pentru ridicarea centrelor vor incepe in primavara anului urmator. Potrivit proiectului, termenul de finalizare a constructiilor este finalul anului 2010.

Proiectul are o valoare totala de 650.000 de euro, asigurati de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, dintr-un imprumut acordat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »