Constatul Amiabil, sub semnul corectitudinii

Magazin Salajean 25 iunie 2009 0

Constatul Amiabil, sub semnul corectitudiniiSoferii implicati in accidente soldate doar cu daune materiale pot scapa, de la 1 iulie, de drumul la Politie, dar si de eventualele amenzi si puncte de penalizare, odata cu introducerea constatarii amiabile. Insa, nici asiguratorii, nici politistii nu sunt foarte optimisti in ce priveste corecta declarare a imprejurarilor de producere a acestor accidente.

Incepand din 1 iulie, soferii implicati in accidente usoare, in urma carora au rezultat numai pagube materiale, nu vor mai avea nevoie de documente de constatare intocmite de Politie. Ei vor completa doar un formular special, de constatare amiabila in caz de accident, pus la dispozitia soferilor de catre firmele de asigurari. Utilizarea formularului de constatare amiabila de accident nu este o obligatie, ci este o alternativa la procedura actuala. Aceasta alternativa implica transferul responsabilitatii solutionarii tamponarilor catre asiguratori, fiind o abordare tipica in majoritatea tarilor Uniunii Europene. Conditia pentru a putea recurge la constatarea amiabila este ca Formularul de Constatare amiabila de accident sau Constatul Amiabil sa fie completat si semnat de catre ambii soferi implicati in accident. Dupa completare, Formularul trebuie sa fie prezentat companiilor de asigurari unde cei doi soferi implicati in accident detin polite de asigurare RCA. In mod normal, soferii trebuie sa se prezinte la sediul firmei de asigurari pentru a solicita un astfel de formular. Insa, desi mai sunt doar cateva zile pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 304/2007, privind Constatul Amiabil, pana la aceasta data firmele de asigurari n-au primit nici un astfel de document, ne-a declarat Alin Oros, inspector de daune la Groupama Services.

Vinovatia, stabilita de asiguratori

Noutatea privind constatul amiabil este faptul ca vinovatia va fi decisa de companiile de asigurari unde posesorii de automobile au polita RCA, si nu de catre Politie. Ambii soferi trebuie sa accepte solutionarea prin procedura de constatare amiabila. Insa, exista posibilitatea ca cele doua opinii sa nu corespunda. Fiecare parte scrie pe acelasi formular ce crede, iar mai apoi companiile de asigurari se vor certa pentru stabilirea vinovatului. Daca una dintre parti nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci se poate adresa unitatii de Politie pe raza careia s-a produs accidentul, ne-a explicat Oros. In plus, reprezentantii companiilor de asigurari ii avertizeaza pe automobilistii care vor recurge la Constatul Amiabil sa fie atenti. Formularul, care are doua pagini autocopiative, trebuie completat, printre altele, si cu datele celor care au fost martori la evenimentul rutier, precum si cu o schita a accidentului. Pentru a evita anumite neplaceri, cel mai bine este ca fiecare sa verifice permisul de conducere, cartea de identitate, talonul masinii, polita RCA ale celuilalt sofer, pentru a fi siguri ca celalalt le-a completat corect in formularul de Constat Amiabil, astfel incat asiguratorul sa intocmeasca in mod corect dosarul de dauna. Fiecare conducator auto isi va pastra o pagina pe care va trebui sa o duca, in termen de 24 de ore, la compania de asigurari care i-a eliberat polita RCA. Formularul este la fel cu ceea ce se completa pana acum la Politie in caz de accident, doar ca de la 1 iulie se va completa pe capota masinii, daca aceasta nu este prea sifonata.

Cat de eficient este Constatul Amiabil

Unele companii de asigurari privesc cu retinere introducerea Constatului Amiabil, temandu-se de posibilitatea unor fraude. Aceasta metoda de solutionare a accidentelor usoare este in contradictie cu legea. De exemplu, daca un sofer loveste o masina parcata neregulamentar, prin constatarea amiabila, ambii vor fi considerati vinovati. Pana acum, Politia il socotea vinovat doar pe cel care a lovit masina, in timp ce proprietarul autoturismului parcat neregulamentar primea o amenda. Si astfel de cazuri sunt multiple. In consecinta, posibilitatea unor fraude creste. Nu toti soferii sunt corecti. Va fi destul de greu, in unele cazuri, ca societatile de asigurari sa stabileasca vinovatul, in locul organelor de Politie, ne-a declarat Alin Oros.

Nici politistii nu sunt foarte increzatori. Dupa cum ne-a declarat comisarul Liviu Cipleu, din cadrul Serviciului de Politiei Rutiera Salaj, se va pune sub semnul intrebarii corectitudinea rezolvarii acestor accidente usoare prin Constatul Amiabil. Si anume, daca accidentul se incadreaza la exceptiile de la constatarea amiabila, fiind implicate mai mult de doua masini sau autoturismele nu au inspectia tehnica periodica la zi, atunci pot aparea probleme. In plus, daca nu vor mai fi sanctionati de Politie, cei implicati in accident vor incerca pe orice cale sa scape de punctele de penalizare. Din aceste cateva motive, soferii ar putea sa se inteleaga si sa-si completeze formularele in avantajul lor. Astfel ca, de la 1 iulie, totul va depinde de pregatirea inspectorilor din cadrul firmelor de asigurari. Nu cred insa ca vor aparea probleme care sa nu poata fi rezolvate, a incheiat Cipleu.

De retinut in privinta Constatului Amiabil

Este bine de retinut ca Formularul de constatare amiabila de accident este valabil doar in cazul in care accidentul rutier nu este soldat cu victime, cand sunt implicate doar doua vehicule asigurate cu RCA, cand soferii nu se afla sub influenta alcoolului, iar autoturismele au inspectia tehnica periodica la zi. Declararea accidentului la societatile de asigurare trebuie sa se efectueze in 24 ore, asa cum se declara orice accident. Ambii conducatori auto implicati in accident trebuie sa transmita prin fax, formularul de Constatare de Accident la propriul asigurator RCA, indiferent daca se considera a fi sau nu vinovat de producerea accidentului. Cei doi conducatori auto implicati in accident nu stabilesc vinovatia acestora, ei doar consemneaza in formular imprejurarile in care s-a petrecut accidentul. Totodata, pe formularul de Constatare Amiabila nu se accepta nici un fel de completari, stersaturi, modificari sau adaugiri ulterioare. Daca se constata efectuarea de modificari, asiguratorul va refuza eliberarea documentului de intrare in reparatie si va trimite partile la politie, iar daca au trecut mai mult de 24 de ore de la producerea evenimentului rutier, acestia vor fi sanctionati potrivit Codului Rutier. Formularul de Constatare Amiabila de Accident nu tine loc de dovada a accidentului. Numai Documentul de Introducere in Reparatie eliberat de asigurator este valabil pentru Politie. Daca aveti pretentii de despagubire, trebuie sa va adresati asiguratorului RCA al celeilalte parti implicate in accident. In cazul unui accident soldat cu vatamari de persoane, chemati Salvarea si anuntati Politia – numar unic 112, a afirmat Nadia Serban, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »