Consiliul Judetean vrea sa-si bata in cuie bugetul pe 2008

Magazin Salajean 15 ianuarie 2008 0

Preocuparea Consiliului Judetean Salaj in aceste zile este bugetul propriu pe 2008 si baterea lui in cuie, a informat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului, Tiberiu Marc. Suntem in faza de proiectare a bugetului. Acesta va fi facut public in zilele urmatoare, iar apoi, timp de 15 zile, se vor putea face observatii si contestatii. Dupa aceasta, in 31 ianuarie, bugetul pe anul in curs va fi supus aprobarii consilierilor, a declarat Tiberiu Marc. Potrivit acestuia, in 2008, CJ Salaj va continua proiectele incepute anul trecut, colaborand pentru aceasta cu administratiile locale din judet. Salajul va dispune de circa 249 de milioane de lei, din care 26 la suta reprezinta fonduri care vor finanta functionarea serviciilor deconcentrate. Cum acest procent este considerabil, trebuie spus ca el se va imparti pe servicii. Jumatate din suma va fi alocata pentru sustinerea si protectia copilului, 18 la suta va merge pentru Programul Laptele si Cornul (din 2008, suplimentul alimentar este dat si claselor V-VIII), 14 procente vor fi repartizate invatamantului special, alte 15 procente vor asigura plata personalului neclerical, iar restul va fi dat Serviciului pentru Evidenta Informatizata a Persoanei si pentru asistarea persoanelor cu handicap.

Revenind la bugetul total al CJ Salaj, in afara de cele 26 de procente care se vor imparti dupa cum am scris mai sus, 9,5 la suta din suma totala va fi alocata intretinerii drumurilor judetene. Cuantumul nu este suficient, insa, din cauza ca el reprezinta doar 65 de procente fata de totalul solicitat de CJ Salaj de la bugetul de stat. Pentru a fi sigura ca in judet se vor putea face toate lucrarile necesare in acest an la infrastructura rutiera, conducerea CJ va trebui sa gaseasca finantari suplimentare.

O alta parte din buget – 42 de procente – va fi alocata pentru echilibrarea bugetelor administratiilor locale, in timp ce restul de 22,5 procente din bugetul CJ reprezinta sumele destinate persoanelor cu handicap.

In acelasi context al prezentarii bugetului, Tiberiu Marc a declarat ca se vor continua proiectele de asistenta sociala, dar ca vor fi si doua proiecte noi in care se vor putea implica administratiile locale. Astfel, proiectul Satul Salajean va presupune si alocarea sumei de 10.000 de lei pentru comunele care vor organiza in cadrul evenimentului actiuni proprii. Cel de-al doilea proiect nou, care va prinde contur in 2008, va fi axat pe dezvoltarea civica. Administratiile locale vor primi fonduri din care sa isi rezolve anumite probleme de infrastructura, amenajarea cimitirelor etc. Sumele vor fi de 40.000 de lei pentru comune, 60.000 de lei pentru orase si 65.000 de lei pentru municipiul Zalau.

Totodata, in acest an se vor reabilita cladirile din Zalau care sunt incluse in patrimoniul national, aspectul putand aduce o rezolvare si pentru Biblioteca Judeteana Ionita Scipione Badescu Salaj, care in momentul de fata este impartita in mai multe locatii din Zalau. Totusi, a spus Marc, o solutie definitiva pentru institutia de cultura respectiva inseamna un sediu nou, care va putea fi construit in municipiu abia in cativa ani, fiind o investitie de 10 milioane de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »