Consiliul Judetean Salaj are buget pe 2008

Magazin Salajean 1 februarie 2008 0

Consiliul Judetean Salaj are buget pe 2008

Toti pentru, nimeni impotriva

Bugetul propriu al judetului pe anul 2008, in suma de circa 103.000.000 de lei, a fost votat ieri, fara nici un vot impotriva si nici o abtinere, de catre consilierii judeteni. Veniturile bugetului propriu al Consiliului Judetean vor fi construite din: venituri proprii, sume defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetului propriu al judetului, sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetului Salaj, pentru drumuri judetene si pentru echilibrarea bugetului propriu al judetului, subventii catre bugetele locale pentru finantarea programului multianual de asistenta tehnica pentru pregatirea proiectelor de investitii publice finantate prin Programul operational regional 2007 – 2013, transferuri din bugetul de stat catre bugetele locale pentru drepturile acordate persoanelor cu handicap si transferuri din bugetul de stat pentru finantarea unitatilor medico-sociale. Celtuielile pentru acest an au in vedere: autoritatile executive, fondul de rezerva bugetara la dispozitia judetului, Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor Salaj, aparare nationala (Centrul Militar Judetean), ordine publica si siguranta nationala (Inspectoratul pentru situatii de urgenta Porolissum al judetului Salaj), invatamant, sanatate, cultura si arta, asistenta sociala, programe de dezvoltare regionala si sociala, drumuri si poduri si un studiu privind potentialul de dezvoltare a turismului in judetul Salaj.

Doar remarci. Si observatii

Referitor la observatii facute pe marginea bugetului, Ioan Abrudan, consilier judetean, dar si inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean, a precizat faptul ca pentru organizarea olimpiadelor scolare au fost alocati doar 20.000 de lei, desi s-au cerut 32.000, conditii in care elevii din mediul rural care vor veni la Zalau, la fazele judetene ale olimpiadelor, nu vor mai primi o masa gratuita. In replica, Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean, a mentionat ca suma este dubla fata de cea acordata anul trecut, dar ca ea ar putea fi suplimentata la o eventuala rectificare bugetara. Alta interventie a fost cea a consilierului Lucian Bode, care a cerut sa fie avuta in vedere o viitoare sprijinire a nou infiintatei episcopii a Salajului, initiativa apreciata si de Tiberiu Marc. In fine, un aspect dezbatut aprins a fost cel al castrului roman de la Porolissum. Consilierii au considerat ca eventualele lucrari sau investitii pe cele circa 93 de hectare ale castrului sa se faca doar pe terenuri aflate in proprietatea Consiliului. Elena Musca, directorul Muzeului de Istorie, a precizat ca in acest moment exista doua titluri de proprietate acordate chiar in interiorul castrului. In opinia presedintelui CJ, titlurile au fost eliberate ilegal, urmand a se ajunge in instanta pentru anularea lor.

Trecand peste aceste observatii, bugetul a fost apoi votat de catre toti consilierii.

12,5 milioane de lei pentru drumurile judetene

Detaliind putin investitiile pentru 2008, la capitolul Drumuri si poduri se preconizeaza opt investitii importante, si anume: refacerea drumurilor judetene pe sectoarele Surduc – Braglez, Treznea – Bozna, Chendrea-Galpaia, Ciucea – Cizer – Varsolt (coparticipare CJ), reactualizarea studiului de fezabilitate pentru reabilitarea drumului Ciucea -Cizer- Varsolt, punerea in siguranta a podului din localitatea Uileacul Simleului, refacerea podului din localitatea Guruslau si reabilitarea drumului judetean pe raza satului Cheud. Valoarea totala a investitiilor suportate de CJ este de 4.082.000 lei. Pentru pietruirea drumurilor de pamant, CJ va aloca 624.570 lei, suprafetele vizate fiind: Valea Lunga – Bezded, Cehu Silvaniei – Ulciug, Zalnoc – Badacin, Carastelec – Dumuslau si Zalnoc. Cu imbracaminte bituminoasa usoara vor fi imbracate in acest an drumurile din zonele Bobota-Badacin-Simleu, Guruslau-Cosei-Archid, Halmasd – Ip – Camar, Camar, Halmasd, limita judetului Cluj – Dragu si Chendrea – Galpaia -Romita, suma alocata fiind de 4.081.510 lei. Vor fi continuate lucrari la: podetul din cadre din localitatea Chichisa, podetul tubular dintre Lozna si Clit, podetul dalat pe pe sectorul Cernuc – Bezded, podetul tubular din Cosei. De asemenea, va fi refacut podetul de pe sectorul Jibou – Somes-Odorhei. Totalul bugetului alocat de CJ la capitolul Drumuri si poduri se apropie de suma de 12,5 milioane de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »