Consiliul Judetean insista pe colectarea selectiva a deseurilor

Magazin Salajean 26 martie 2008 0

Consiliul Judetean insista pe colectarea selectiva a deseurilorConsiliul Judetean(CJ) Salaj isi propune sa deruleze, in aceasta primavara, o campanie de constientizare a populatiei in privinta colectarii selective a deseurilor, proiectul urmand a fi derulat in parteneriat cu Consiliul Judetean al Elevilor Salaj. Tiberiu Marc, presedintele CJ Salaj, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca aspectul colectarii deseurilor nu priveste doar administratiile locale, care au rolul de a asigura spatii de depozitare a gunoaielor, si recipiente de colectare si mijloc de transport, ci si populatia judetului. Vrem sa constientizam populatia ca aceasta colectare trebuie sa fie continua. Vom arata si costurile implicate, pentru ca trebuie sa se inteleaga ca, odata ce deseurile sunt aruncate la intamplare, apare si un cost pentru munca de a le strange si de a le depozita corespunzator. Toate acestea sunt platite din buzunarul fiecaruia din noi, a spus Marc. Potrivit acestuia, pana la mijlocul anului 2009, toate spatiile din mediul rural unde sunt depozitate deseuri vor trebui inchise, in locul lor urmand sa fie puse in functiune fluxuri conforme normelor europene, care sa fie finalizate cu reciclarea materialelor colectate.

Presedintele CJ Salaj a explicat si motivul pentru care elevii au fost implicati in proiect. Astfel, copiii si adolescentii pot fi mai convingatori, inclusiv in mediul rural, lucru ce merita luat in evidenta in conditiile in care problema colectarii deseurilor este si una educativa. Vom implica in proiect noua clase de elevi de la noua unitati de invatamant din judet, iar actiunea va demara in 7 aprilie, a conchis presedintele CJ Salaj.

In acelasi cadru, acesta a informat ca, saptamana trecuta, a fost lansat un nou program pentru infrastructura din invatamant prin POR 2007-2013, ce aduce in Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest 34,45 milioane de euro. Suma a fost apreciata de Marc ca fiind mai mare chiar si decat cele stabilite pe domenii precum Sanatatea sau Protectia Mediului, nord-vestul tarii primind cele mai multe fonduri, la nivel national. Consiliile Judetene si Locale sunt cele care pot accesa banii pusi la dispozitie de centru, sumele pentru care se poate aplica fiind cuprinse intre 500.000 de lei si 67 de milioane de lei.

Din fondurile respective se pot finanta lucrari de modernizare si reabilitare a cladirilor in care functioneaza unitatile de invatamant, precum si dotarea acestora cu echipamente didactice. Problema pe care am putea sa o intampinam este ca sa nu avem proiecte suficiente. Pana acum sunt doar doua unitati de invatamant care au in lucru astfel de proiecte – Scoala Balan si Scoala Gheorghe Lazar Zalau. Nu stiu daca universitatile care au filiale in Salaj vor depune proiecte, dar ar fi bine sa o faca, a spus Tiberiu Marc.

Durata de implementare a proiectelor este pana in 31 iulie 2015, acestea trebuind sa respecte legislatia in domeniul egalitatii de sanse, a protectiei mediului, a eficientei energetice si a achizitiilor publice. Teama mea este ca unii vor apela la mijloace mai directe, adica politice, pentru a obtine fondurile respective. Chiar daca aceste mijloace sunt mai rapide, pe termen lung sunt toxice, din cauza ca nu te invata altceva decat sa fii comod, a conchis presedintele CJ Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »