Consiliul Judetean, in febra proiectelor

Magazin Salajean 3 octombrie 2007 0

Consiliul Judetean, in febra proiectelor

Unul dintre subiectele discutate ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizata de presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a fost legat de proiectele pe care le are in derulare institutia amintita. Din cadrul programelor operationale, s-a depus deja unul dintre cele mai mari proiecte din tara. Este vorba de Programul Operational Sectorial de Mediu, Managementul Apei, pentru 7 localitati urbane din bazinul hidrografic Somes-Tisa. La acest proiect lucram, de fapt, inca din anul 2002. Acum, putem vorbi de finalizarea lui si, totodata, de depunerea sa pentru evaluare si avizare de catre Comisia Europeana. Este un proiect major, cu o valoare foarte ridicata, motiv pentru care evaluarea se face, asa cum am mentionat, de catre Comisia Europeana. Valoarea proiectului se ridica la 135 de milioane de euro, din care, pentru Salaj, sunt lucrari care se ridica la circa 62 de milioane de euro, a facut cunoscut Tiberiu Marc. Cu alte cuvinte, pentru judetul nostru, cele 62 de milioane de euro reprezinta efectuarea unor serii de lucrari privind extinderea si reabilitarea a unor retele de canalizare, in 7 localitati salajene, precum si modernizarea statiilor de epurare din Zalau, Simleu Silvaniei si Cehu Silvaniei. De asemenea, se ia in calcul inclusiv modernizarea statiei de tratare a apei de la Varsolt. Sunt destul de optimist in privinta celeilalte subcomponente a proiectului, si anume alimentarea cu apa a localitatilor din Salaj, a mai spus presedintele Consiliului Judetean.

Un alt proiect luat in discutie de Tiberiu Marc este cel al Managementului Integrat al Deseurilor. Despre acest proiect, pot spune ca, in sfarsit, s-a desemnat consultantul. Este vorba despre un consortiu format din patru firme de consultanta. Pe de alta parte, sunt constient ca pot sa apara dificultati in ceea ce priveste acceptul populatiei fata de proiect. Tocmai de aceea, nu putem minimiza rolul dezbaterilor publice, dar si al celorlalte proceduri institutionale, astfel incat sa putem lua deciziile finale, pana la jumatatea anului 2008. Atunci speram sa demaram elaborarea aplicatiei, respectiv cererea de finantare, a adaugat presedintele Consiliului Judetean. Cat despre bugetul proiectului amintit mai sus, acesta se ridica la valoarea a circa 30 de milioane de euro. Aceste fonduri ar putea ajuta la realizarea catorva investitii, ca de exemplu: un centru judetean de gestiune a deseurilor, mai precis a unui depozit ecologic cu echipamentul aferent; pana la 4 statii de transfer si o logistica specifica transportului si colectarii selective a deseurilor.

Suntem in faza in care lucram la cererea de finantare pentru drumul judetean Ciucea-Crasna-Varsolt. Sper ca, in cel mai scurt timp, cererea de finantare sa fie finalizata, in asa fel incat proiectul sa fie depus pentru evaluare la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, in cadrul Programului Operational Regional. Tot aici, Spitalul Judetean Zalau este nominalizat sa beneficieze de fonduri prin programe de sanatate. Toate acestea sunt lucrari cre vizeaza, in principal, partea de infrastructura, a conchis Tiberiu Marc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »