Consiliul Judetean arunca merele scolarilor in curtea primariilor

Magazin Salajean 30 august 2011 0

Consiliul Judetean arunca merele scolarilor in curtea primariilor

Distribuirea merelor pentru elevii salajeni prin programul guvernamental de incurajare a consumului de fructe in scoli a fost transata, ieri, in cadrul sedintei Consiliului Judetean Salaj. Autoritatile judetene au decis ca acest program nu se va mai derula prin CJ, ci la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale. Primarii de comune si orase vor derula procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a fructelor proaspete, potrivit legislatiei in domeniul achizitiilor publice. Caietele de sarcini pentru procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a merelor se vor elabora de catre primari. Deocamdata nu se cunosc sumele care vor fi atribuite la nivel national pentru achizitionarea si distribuirea merelor si nici perioada de derulare a programului.

In cursul anului scolar 2010-2011 programul prin care au fost asigurate merele in scoli s-a derulat pe o perioada de 93 de zile, iar sumele cuvenite au fost alocate cu intarziere. In Salaj s-au inregistrat mari disfunctionalitati: doar elevii unei singure zone din judet au avut asigurate fructele, in timp ce in sapte zone distribuitorul nu a avut de unde procura intreaga cantitate necesara.

Vrem sa transferam pe plan local acest program pentru a valorifica potentialul local si a evita ceea ce s-a intamplat anul trecut: intreruperea furnizarii fructelor la scolari. Sunt convins ca primariile, impreuna cu scolile si furnizorii locali pot sustine acest program, a sustinut Tiberiu Marc, presedintele CJ.

La nivel national se preconizeaza ca acest program sa debuteze abia la inceputul lunii noiembrie, data pana la care primarii vor avea timp suficient pentru derularea procedurilor de achizitii publice, a apreciat vicepresedintele CJ, Csoka Tiberiu. In plus, acesta a mai spus ca deocamdata se asteapta reactia primarilor, pe care i-a linistit spunand ca astfel vor ramane banii in judet si ca pe plan local programul se poate derula foarte bine, deoarece merele nu vor necesita spatii mari de depozitare.

Cornul, laptele si merele, intr-o alta… combinatie

Daca prima incercare a guvernantilor, de a hrani sanatos cea mai tanara generatie a tarii, a functionat destul de bine prin traditionalul program Cornul si Laptele, a doua, cea cu merele, da batai de cap autoritatilor dar si cadrelor didactice. Ioan Abrudan, inspector general scolar al Inspectoratului Judetean Scolar Salaj crede ca aceste doua programe ar fi mult mai eficiente daca ar fi combinate.

Este apreciabila masura de a incuraja o alimentatie sanatoasa in randul copiilor, dar maniera de organizare si furnizare a produselor din program nu este cea mai buna. Dupa atatia ani, copiii s-a saturat de corn si lapte, iar pe de alta parte nu e normal ca ei sa combine aceste produse. Ar trebui ca fondurile din cele doua programe sa fie combinate, iar copiii sa primeasca, de exemplu, o mancare calda, de la o firma locala, in limita sumelor alocate. Pana acum, programul Cornul si Laptele a fost mai mult unul pagubos decat benefic. S-au cheltuit bani multi, pentru ca jumatate din produse sa ajunga in cosul de gunoi. Am avut reclamatii ca femeile de serviciu din scoli isi cresc porcii de la tara cu cornuri si lapte de la elevi, dar ce sa faca, daca cei mai multi copii le aruncau ?, s-a intrebat Ioan Abrudan.

Dupa parerea reprezentantului invatamantului salajean fondurile din cele doua programe ar putea fi combinate, iar copiii sa primeasca, de exemplu, o mancare calda, de la o firma locala, in limita sumelor alocate.

Cele trei alimente, in ceata

La aceasta data, cu toate ca mai sunt putine zile pana la inceperea noului an scolar, in Salaj niciunul din cele doua programe nu a fost batut in cuie. Tiberiu Marc a aratat ca pentru achizitia produselor lactate, la nivelul CJ a demarat procedura de achizitie publica, aceasta urmand a se finaliza abia la sfarsitul lunii septembrie. Produsele de panificatie au fost si ele pasate la primarii, programul fiind si el descentralizat, iar cornurile sau biscuitii vor fi distribuiti de firme locale. Poate ca pana la urma, din cele doua alternative locale, produsele de panificatie si merele, vor rezulta, prajituri sau placinte cu mere, oferte mult mai greu de refuzat de cei mici.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »