Consilierii Zalaului, gata sa alunge investitorii

Magazin Salajean 12 iunie 2007 0

Intruniti ieri in sedinta ordinara, consilierii locali ai Zalaului erau gata sa sa puna pe fuga un investitor interesat sa desfasoare activitati miniere de exploatare a resurselor de gips existente in Stana. SC Prospectiuni SA a solicitat concesionarea parcelei Toplita, din Stana, in suprafata totala de 164.400 de metri patrati pentru a exploata resursele de gips care se gasesc aici.

Discutiile s-au incins in momentul in care Comisia Economica din cadrul Consiliului Local a propus ca redeventa sa fie de 10 euro pe metru patrat si sa fie achitata in termen de 5 ani, incepand din primul an de la incheierea contractului. Suma a fost considerata, insa, mult prea mare de investitor, acesta spunand ca la un asemenea pret se poate achizitiona un teren in intravilanul Bucurestiului, nu un pamant sterp, care nici macar nu poate fi folosit de localnici. Mai mult, potrivit directorului firmei respective, Cristian Costea, in functie de cantitatea de minereu care va fi extrasa, investitia se va dovedi rentabila sau nu, asa ca, sub nici o forma firma nu are cum sa se angajeze la plata unei redevente atat de mari. De asemenea, Cristian Costea a declarat ca in tara au fost descoperite inca trei asemenea zacaminte de gips, iar ele apartin statului. Ca urmare, conform legislatiei in vigoare si avand in vedere investitiile facute in anii trecuti de SC Prospectiuni SA la Stana, firma ar putea bloca accesul in zona pentru oricare alt investitor pe o perioada de 25 de ani.

Pareri impartite

Unii consilieri locali, printre care Simona Trif, au fost de parere ca este firesc sa creasca pretul unui teren atunci cand apar persoane juridice interesate de el. Consilierii Gheorghe Pop si Ioan Ardelean au sustinut investitorul, spunand ca stiu zona respectiva si ca ea este nefolosita de localnici din cauza pozitiei si a terenului stancos, iar acesta ar trebui sa fie un motiv indeajuns de puternic pentru a da cale libera unei firme interesate sa exploateze zona.

Spre deosebire de Comisia Economica, initiatorul proiectului, primarul Radu Capilnasiu, a fost de parere ca firma merita un an de gratie la plata redeventei, dat fiind ca pana sa se ajunga la exploatarea propriu-zisa a gipsului, in zona trebuie facute alte investitii considerabile.

Dupa discutii ce au tinut aproape o ora, Radu Capilnasiu a propus ca proiectul sa fie modificat astfel incat redeventa sa fie de 2 euro pe metru patrat, suma trebuind achitata in 10 ani. Referitor la termenul de gratie de un an pentru inceperea platilor, primarul l-a sustinut in continuare. In aceasta forma, proiectul a fost aprobat de consilierii locali, iar investitorul s-a declarat si el de acord cu hotararea alesilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »