Consilierii s-au răzgândit: Zălăuanii plătesc impozite mai mari

Andreea Vilcovschi 7 ianuarie 2013 27
Consilierii s-au răzgândit: Zălăuanii plătesc impozite mai mari

VIDEO

Majorarea cu 16 procente a taxelor şi impozitelor locale a stârnit schimb de replici tăioase în şedinţa extraordinară de luni a Consiliului Local Zalău. Într-una din tabere – aleşii PDL, în cealaltă, primarul Radu Căpîlnaşiu. Ceilalţi consilieri au ales să asiste cuminţi din fotoliile lor la “meciul”cu vădite conotaţii politice dintre cele două părţi.

Adrian Margin, Claudiu Bârsan şi Vasile Dărăban, consilieri din partea PDL, au propus retragerea de pe ordinea de zi a proiectului ce prevede creşterea impozitelor pentru imobile cu 16 procente sau amânarea lui. “Având în vedere dezbaterile ce au loc în această perioadă pe marginea acestei majorări, ar fi preferabil să retragem ori să amânăm proiectul. În caz contrar, riscăm să devenim penibili, când vom anunţa că revenim asupra deciziei de indexare”, a declarat Adrian Margin. La rândul său, Dărăban a precizat că hotărârea Guvernului de stabilire a unui valori minime ale impozitului obligă autorităţile locale să actualizeze impozitele până în 31 decembrie. “Dacă tot am depăşit acest termen, putem să mai aşteptăm câteva zile”, a solicitat Dărăban, făcând referire la posibilitatea ca Guvernul să adopte o Ordonanţă de Urgenţă prin care să lase la latitudinea autorităţilor locale dacă indexează ori nu aceste dări.

Claudiu Bârsan s-a arătat nedumerit faţă de atitudinea schimbătoare a primarului: “În urmă cu două-trei săptămâni eraţi principalul susţinător au menţinerii nivelului impozitelor locale şi ne-aţi prezentat o serie de argumente. Nu înţeleg care este, până la urmă, poziţia Executivului Primăriei. Ne grăbim să majorăm impozitele doar pentru că acest lucru este prevăzut într-o Hotărâre de Guvern?”

În replică, Radu Căpîlnaşiu le-a declarat că indexarea este urgentă în condiţiile în care o eventuală amânare ar atrage “o serie de inconveniente”, printre care blocarea realizării proiectului de buget local şi împiedicarea zălăuanilor în a-şi plăti taxele şi impozitele pe 2013. “Nu mai putem aştepta, deja o societate se ocupă de modificarea datelor din soft”, a menţionat edilul. El a ţinut să precizeze că şi dacă Guvernul va emite o Ordonanţă de Urgenţă prin care să elimine obligativitatea majorării impozitelor locale, administraţia Zalăului nu va reveni asupra deciziei luate ieri, deşi a recunoscut că în urmă cu câteva zile declara exact contrariu. Altfel spus, cetăţenii municipiului vor plăti impozite cu 16 la sută mai mari pentru clădirile şi terenurile deţinute, chiar dacă guvernanţii vor decide, în aceste zile, că indexarea nu este imperativă.

“Cum vom explica oamenilor că impozitele cresc, după ce acum câteva săptămâni le dădeam asigurări că le păstrăm la nivelul din 2012?”, l-a întrebat Bârsan pe Căpîlnaşiu. “Sunt sigur că o veţi face dumneavoastră în conferinţa PDL-ului! Şi eu critic situaţia incertă a taxelor şi impozitelor locale!”. “Probabil o faceţi în gând”, a replicat Vasile Dărăban.

În ciuda împotrivirii înverşunate a consilierilor democrat-liberali, proiectul a trecut, primind votul a 14 din cei 17 aleşi locali prezenţi la şedinţă.

Potrivit Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a dărilor locale a fost aplicată începând cu 2010.

Comentarii

comments

27 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. nelu 7 ianuarie 2013 at 16:54 - Reply

  S-au trezit si portocalii.Din pacate (sau mai bine zis din fericire)nu suntem prosti.Efectul asupra ceteteanului de rand este urmatorul:
  dupa USL impozitul de +16 din 200 de lei(in medie)reprezinta 32 de lei pe an.
  -PDL-ul a taiat 25% din 2000lei(salariul mediu)la bugetari adica 500 de lei lunar adica 6000 de leiAN.
  Asa ca domnilor Margin, Barsan etc, ciocul mic, mic, mucles!

  • Anonim 7 ianuarie 2013 at 19:00 - Reply

   Nelule, dar esti prost rau.

  • alice 8 ianuarie 2013 at 16:14 - Reply

   Mai Nelutule,singura scuza pe care o ai este ca poate ieri ai beut cam mult.Daca insa esti nebautor inseamna ca ai o problema la hard.

 2. Anonim 7 ianuarie 2013 at 17:15 - Reply

  acest capilnasiu de cacat il merita prostii din Zalau care l-au votat. sa-si calareasca mama ca ne-a mintit cu majorarea taxelor locale

 3. Anonim 7 ianuarie 2013 at 18:06 - Reply

  ne meritam soarta

 4. voicu 7 ianuarie 2013 at 18:12 - Reply

  mai nelu esti bolnav rau cred ca ai ciuma galbena si da in rosu mata stie cit esti de bleg ?

 5. Sorin 7 ianuarie 2013 at 18:17 - Reply

  Hotararile institutiilor locale denota, acum ca au libertatea de decizie, (ne)putinta de a gestiona un judet. Cel mai simplu a fost si va fi intotdeauna pentru guvern/primarii ridicarea valorilor taxelor, in general. A fi un bun administrator, a sti sa atragi investitori/fonduri, a gestiona cu buna credinta si competenta problemele financiare la un nivel macro reprezinta apanajul exclusiv al mediului privat. Niciodata un bugetar nu va gindi mai mult de ora 16.00 de luni pana vineri, sau joi… e simplu rationamentul bugetarului: “nu-s banii mei”; si nu cred ca m-ar putea cineva contrazice cata vreme taxele cresc, spitalele sunt doar niste cladiri cu dulapuri goale si oameni gri, strazile se carpesc, achizitiile statului sunt peste preturile pietei sau ale altor exemple din alte state, giratoriile din 10 pietre si 7 flori costa miliarde, autostrazile…care?! etc.

 6. Anonim 7 ianuarie 2013 at 21:02 - Reply

  nu faci bine capalnasiule ca maresti taxele

 7. anonim 7 ianuarie 2013 at 21:02 - Reply

  nu faci bine capalnasiule ca maresti taxele

 8. IONEL 7 ianuarie 2013 at 21:12 - Reply

  Marirea taxelor il va costa greu la vot pe Capalnasiu si pe USL oamenii au avut o speranta in acesti oameni. Si uite ca ne-au inselat. Nu peste mult timp vor fi iar alegeri si lumea va va sanctiona .Trezeste-te PRIMARULE SI NU LUA DECIZII PRIPITE. TREZESTE-TE REPEDE PANA NU E PREA TARZIU

  TREZITI-VA TOTI SI TREZESTE-I SI PE CEI DIN CONDUCEREA ALTOR INSTITUTII., EXEMPLU: PREFECURA, INSPECTORATUL DE MUNCA. INSPECTORATUL SCOLAR, ETC……..

  • Dan 8 ianuarie 2013 at 00:36 - Reply

   Ai votat Capilnasiu si Pnl, asa ca poti manca rahat neincetat

 9. ana 8 ianuarie 2013 at 04:37 - Reply

  pensiile cind le indexati?????sau numai -taxele-pot fi indexate .

 10. Anonim 8 ianuarie 2013 at 07:17 - Reply

  Mai multi bani la furat. Are ” grija ” CAPILNASIU de ei. Stie el cum sa-i ” jnvesteasca”

 11. Anonim 8 ianuarie 2013 at 08:45 - Reply

  cred ca s-a plictisit de a fi primar

 12. Anonim 8 ianuarie 2013 at 09:48 - Reply

  trebe sa-si poata răsplăti lingăii din campanie, o sa vedem de-acu incolo infiintari de posturi de conducere pentru clientela si numiri pe caz de competenta
  rusine sa va fie

 13. Bun 8 ianuarie 2013 at 10:07 - Reply

  Sigur consiliul local este deasupra guvernului, este doar inceputul la 4 ani de dictatura.
  Oricum nu dau seama nimanui, fac ce vor doar ne reprezinta. De ce nu reduc ca numar de consilieri ca oricum majoritate pot fi si minim 3

 14. vica 8 ianuarie 2013 at 10:28 - Reply

  ce bine imi pare ca ati luat plasa la cit mai multe popor de kkt

 15. Anonim 8 ianuarie 2013 at 12:23 - Reply

  Toti cei care comenteaza aiurea sant niste handicapati

 16. marius 8 ianuarie 2013 at 15:16 - Reply

  VOTATI IN CONTINUARE radu capilnasiu

 17. wane 8 ianuarie 2013 at 16:04 - Reply

  betivule de pdl-ist(margin),impozitele se indexeaza cu inflatia si automat cum tu si prostii TAI DE PEDELISTI a-ti facut inflatie, a-ti facut sa cresca si impozitele , asa ca du -te si bea niste apa sau apa i-ti face rau

  • alice 8 ianuarie 2013 at 16:22 - Reply

   Prietene inva-ta(sic)s-a(sic)scri-i(sic) si apoi deabia, incepe sa-ti dai cu parerea in economia asta care poate-i prea stiintifica pentru tine.

 18. anonim 8 ianuarie 2013 at 16:11 - Reply

  nelu nu e prost..asa este el nu intelege diferenta dintre o promisiune onorata si una neonorata.

 19. anonim 8 ianuarie 2013 at 16:20 - Reply

  wane cred ca esti un cretin.nu te gindesti ca mai trebuie sa lingi la asti inca 4 ani? e doar inceputul…proasta gindire ai….parlament marit. guvern marit. pe astia cine ii plateste? cred ca nu esti nascut normal

 20. Anonim 8 ianuarie 2013 at 16:33 - Reply

  Da ai lu’DD n-o zis nimic?Astia parca erau cu poporu’intr-o vreme.

 21. Anonim 9 ianuarie 2013 at 10:59 - Reply

  Poate Capalnasiu sa mareasca taxele locale si cu 26% CA ZaLAUANII TOT PE EL O SA-L VOTEZE..El stie asta .Nu s-a plictisit sa fie primar ,nici vorba .Cred ca o sa iasa la pensie din functia de primar al Zalaului.

 22. Zălăuan 9 ianuarie 2013 at 18:56 - Reply

  Căpâlnăşiu şi USL-ul au câştigat datorită duşmăniei populare împotriva lui Băşe şi a ciumeţilor portocalii, cică “mari luptători anticomunişti”.
  Cum era de aşteptat ARD-ştii au primit “LUSTRAŢIA FINALĂ”.
  Aşa că, patru ani, ciocu mic !

 23. un nemultumit 20 februarie 2013 at 18:12 - Reply

  macar de-ar face ceva util cu banii nu cum a facut cu semafoarele,mai mult incurca circulatia decat o descurca.sper sa se trezeasca.

Lasa un Raspuns »