Consilierii jibouani se plimba in Germania pe bani publici

Magazin Salajean 9 noiembrie 2007 0

Consilierii jibouani se plimba in Germania pe bani publici

# mai multi alesi locali si angajati ai Primariei Jibou vor cheltui 80 de milioane de lei din banii contribuabililor pentru o deplasare-excursie in Germania

# acoperita de un cadru legal, insa extrem de permisiv, Hotararea Consiliului Local Jibou miroase a furt din banul public

# pentru deplasarea alesilor lor in Germania, electoratul jibouan sponsorizeaza, din banul public, peste 44 de milioane diurna, 14,4 milioane cheltuieli de transport si 21 de milioane de lei alte… cheltuieli

Cu cateva luni inaintea alegerilor locale, o delegatie din Jibou, care ii va cuprinde pe primarul Augustin Borz, viceprimarul Ioan Almas, 2 soferi, un translator si 7 consilieri locali, va participa la o Conferinta cu orasele infratite intr-o localitate din Germania. Pana aici, fiind deja obisnuiti cu astfel de… deplasari, ni se pare ca nu exista nici un element de noutate. Totusi, parcurgand cu privirea peste invitatia facuta de organizatori si, in special, peste stenograma care cuprinde discutiile consilierilor din cadrul unei sedinte in care a fost aprobata componenta delegatiei pentru deplasarea in Germania, lucrurile iau o alta intorsatura.

Hotararea Consiliului local Jibou numarul 139 din 30 octombrie 2007, privind decontarea cheltuielilor si stabilirea delegatiei pentru participarea la Conferinta Internationala a oraselor infratite cu orasul Iserlohn din Germania, arata ca se aproba decontarea sumei de 7.950 lei (aproape 80 de milioane de lei vechi), reprezentand cheltuielile de transport, cazare si diurna pentru delegatia orasului Jibou, care va participa la Conferinta (…), in perioada 10-12 decembrie 2007. Cam atat cu cadrul legal, pentru ca incepe sa ne plictiseasca.

Sa-i facem de rusine!

Potrivit primarului Augustin Borz, in expunerea sa de motive, inaintata de altfel spre studiu consilierilor locali, s-a propus ca delegatia care urma sa reprezinte Jiboul la Conferinta din orasul german Iserlohn fie formata din doar 4 persoane. Totusi, primarul spune ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, stimabilii alesi ai electoratului din Jibou luand decizia triplarii numarului de participanti. Si asta, in conditiile in care costurile privind deplasarea sunt suportate din banul public, al contribuabilului, adica al celor care i-au votat. Propunerea mea a fost sa mergem doar patru persoane. Dar, s-a decis sa plecam mai multi. Pentru mine, hotararea consilierilor este litera de lege, asa ca nu pot sa intervin nicicum in decizia luata, ne spune Augustin Borz. Primarul de Jibou ne mai explica si de ce a propus ca delegatia sa fie formata din doar patru persoane. Tineti-va bine! Eu am propus sa mergem numai patru, ca sa nu ne facem de rusine, explica edilul.

Cu rusinea mori de foame

In atari conditii, in cele ce urmeaza, va punem la dispozitie stenograma care cuprinde discutiile avute in cadrul sedintei de Consiliu local Jibou cu privire la deplasarea in Germania. Nimic mai graitor!

Proiect de Hotarare privind decontarea cheltuielilor si componenta delegatiei pentru deplasarea la Conferinta cu orasele infratite – Germania

Dl. primar Augustin Borz: Expunerea de motive, din care reiese ca a avut o discutie cu Primarul din Glauchau, si de la Primaria lor participa 4 persoane. Se propune ca si de la Jibou sa plece 4 persoane. (Se supune la vot numarul de 4 persoane. Se aproba in unanimitate).

Se fac poropuneri: dl. Florut propune pe dl. Cotut. Se mai propun dl.Cordea, dl. Pascut.

D-na consilier Cioban Rozalia: Cei care au mai fost, acum sa nu plece, sa-i lase pe altii care doresc sa plece. (Il propune pe dl. consilier Cordea).

Dl. consilier Sampalean Liviu: Trebuie sa ne hotaram cine merge. Daca doresc mai multi consilieri, sa se aprobe 8 persoane.

Dl. primar: Este vorba de o Conferinta, nu de o excursie. (Se prezinta lista cu consilierii care s-au inscris. Cei care au mai fost se retrag – ex. d-na consilier Boldea Gabriela)

Dl. consilier Fekete Peter: Ar fi fost bine ca dl. Horja sa traduca exact ce va fi la Conferinta. In functie de aceste cunostinte se pot hotari domnii consilieri. Si locatia este importanta. Daca tine trei zile, nu se poate merge cu un sofer pentru a se ajunge la timp.

Dl. primar: Daca se merge mai mult de 4 persoane, atunci trebuie mers cu microbuzul si durata deplasarii ajunge la o saptamana. In pretul pe persoana se suporta cazarea si o masa de pranz. Restul se suporta de participanti. Se dau 35 de euro diurna aferenta. Si dl. viceprimar doreste sa mearga.

Dl. consilier Taran Vasile: Propun sa mearga soferul, plus translatorul, primarul, viceprimarul si 5 consilieri.

Dl. Fekete Peter: Trebuie doi soferi.

D-na Boldea: Cei care n-au mai fost sa mearga. Obligatoriu, trebuie primarul, doi soferi si un translator.

Dl. Sampalean: Daca merge microbuzul, sa mearga toti care doresc.

Dl. Primar: Cheltuielile prezentate in material se refera la patru persoane. Daca se majoreaza numarul de participanti, vor creste si cheltuielile. In buget sunt 90 milioane lei la acest capitol. Se poate extinde numarul de patru.

Astfel, s-a adoptat Hotararea 139/2007, nu inainte ca unul dintre consilieri, si anume Fekete Peter, sa declare ca la Conferinta se va prezenta descrierea localitatilor, astfel incat este necesar ca Jiboul sa fie prezentat si el cu proiectii, CD si alte documente. In Bulgaria am vazut o prezentare a orasului in termeni corespunzatori si a fost deosebit. Cel putin asa sa procedam si noi. Consideram ca trebuie platit si translatorul, se mai arata in stenograma.

Daca-i bal, bal sa fie!

Ei bine, dupa cum se poate deduce cu usurinta din discutia alesilor locali ai Jiboului, subiectul privind cheltuirea banului public nu s-a luat deloc in considerare. Ba, mai mult de atat, suntem uimiti de usurinta cu care consilierul Liviu Sampalean – care sustine ca este un individ cu o tinuta morala de invidiat – le propune colegilor sai sa plece in masa, daca tot se merge cu… microbuzul. Probabil, daca ar fi avut la dipozitie o garnitura de tren, Liviu Sampalean ar fi umplut-o cu toti bugetarii Consiliului Local, ca apoi sa o trimita la plimbare tocmai peste… deal, adica in Germania. Noroc ca Liviu Sampalean este un slujbas in cadrul Liceului Teoretic Jibou, si nu impegat de miscare. Altfel am fi avut parte de surprize si mai mari.

In fine, iata si lista consilierilor locali din Jibou care, basca, vor participa la Conferinta din orasul german Iserlohn: Gheorghe Cordea, Laurian Opris, Matyas Eva, Stefan Cotut, Aurel Pascut, Vasile Taran si Gabriela Boldea. Tuturor le uram drum bun si, totodata, spor la cumparaturi pe banii celor care v-au ales! Acum, electoratul va sti cum sa voteze la alegerile locale din 2008.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »