Consiliere pentru 110 varstnici din Simleu

Magazin Salajean 5 septembrie 2007 0

Consiliere pentru 110 varstnici din Simleu

110 persoane varstnice din Simleu Silvaniei si localitatile apartinatoare s-au inscris din iulie si pana in prezent la Centrul de informare, consiliere si advocacy deschis in oras de Primaria Simleu in parteneriat cu Asociatia Centrul de Ingrijire si Asistenta Silvania.

Potrivit unui comunicat de presa, proiectul se adreseaza unui numar de 300 persoane varstnice cu varsta peste 60 ani, care au domiciliu in orasul Simleu Silvaniei si in localitatile apartinatoare, activitatile proiectului fiind structurate pe doua subcomponente. Prima componenta vizeaza furnizarea de servicii sociale de informare, consiliere, advocacy pentru un numar de 190 persoane varstnice in cadrul unui centru, iar cea de-a doua componenta vizeaza furnizarea de servicii de informare, consiliere, advocacy la domiciliu pentru 110 varstnici si apartinatorii acestora. Este bine ca oamenii inteleg ca acest centru a fost deschis pentru ei si ca serviciile le sunt oferite de personal specializat. Dosarele continua sa fie depuse, iar acest fapt arata ca proiectul isi atinge scopul, acela de a veni in sprijinul cetatenilor varstnici cu informatii de care acestia au nevoie. Multi dintre pensionari solicita consultanta in ceea ce priveste intocmirea cererilor de recalculare a pensiilor si, in general, problemele lor sunt de ordin social, a declarat primarul Turcas.

In asigurarea de servicii sociale, autoritatile locale sunt sprijinite de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor – filiala Simleu Silvaniei. Serviciile de informare si consiliere vizeaza urmatoarele domenii: consiliere sociala si psiho-sociala in vederea depasirii situatiei de dificultate existenta la un moment dat si pentru mobilizarea resurselor proprii pentru depasirea situatiilor de criza, consiliere economica pentru gestionarea resurselor financiare pentru a putea beneficia de reduceri la taxe, impozite corespunzatoare diferitelor categorii de varstnici, consiliere socio-medicala geriatrica in vederea adoptarii unui stil de viata care sa permita imbunatatirea starii de sanatate, prevenirea unor imbolnaviri, consiliere juridica in scopul cunoasterii drepturilor, indatoririlor ce-i revin varstnicului.

Primarul Septimiu Turcas a declarat ca, tot in cadrul acestui proiect, se urmareste constituirea unui Comitet Consultativ al Varstnicilor, organism ce va avea un rol important in promovarea si realizarea unor masuri care sa vizeze imbunatatirea situatiei persoanelor varstnice din Simleu Silvaniei, precum si o mai buna informare a acestora cu privire la drepturile si obligatiile lor.

Deschiderea Centrului de informare, consiliere si advocacy a fost finantata de Uniunea Europeana in cadrul Programului PHARE 2004-2006, Componenta Servicii Sociale, valoarea totala fiind de 55.000 de euro. De asemenea, au mai fost investiti 5.000 de euro pentru amenajarea sediului si 9.000 de euro pentru dotari.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »