Conferinţa Naţională de Sterilizare a reunit circa 180 de medici şi asistenţi

Magazin Salajean 23 mai 2011 0

Conferinţa Naţională de Sterilizare a reunit circa 180 de medici şi asistenţi

Circa 180 de medici şi asistenţi din zece judeţe şi din Bucureşti participă, vineri, la ediţia a doua a Conferinţei Naţionale de Sterilizare, organizată la Zalău de Spitalul Judeţean de Urgenţă Sălaj –unitatea medicală care are cea mai modernă staţie centrală de sterilizare a instrumentarului medical din România.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sălaj, Ioan Mureşan, a declarat, vineri, la deschiderea evenimentului, că printre participanţi se numără reprezentanţi ai Universităţii de Medicină şi farmacie „Carol Davila” Bucureşti, directori medicali, directori de îngrijiri, 50 de medici epidemiologi şi chirurgi, circa 90 de asistenţi medicali din staţiile de sterilizare, din secţiile de chirurgie, pediatrie, obstetrică ginecologie, precum şi specialişti în sterilizare din Spitalul Addenbrookes Cambridge din Marea Britanie. „Astăzi (vineri, n.r.) avem la Zalău cea de-a doua ediţie a Conferinţei Naţionale de Sterilizare din România, organizată de Spitalul Judeţean de Urgenţă Sălaj, eveniment la care iau parte circa 180 de persoane”, a declarat Ioan Mureşan. Potrivit sursei citate, sterilizarea este unul din aspectele vitale ale unui act medical de calitate, staţia de sterilizare din Spitalul Judeţean de Urgenţă Sălaj asigurând pentru fiecare pacient truse individuale pentru fiecare tip de procedură.

Preşedintele Asociaţiei Medical Support for România, Patrick Calhoun, care este şi preşedintele de onoare al Conferinţei Naţionale de Sterilizare – ediţia 2011, a declarat, vineri, în deschiderea evenimentului, că spitalul din Zalău este unul din puţinele spitale din România unde fiecare instrument utilizat în tratarea pacienţilor este sterilizat şi ambalat, iar codul unic de identificare al fiecărei truse permite personalului medical să ştie în orice moment care este locaţia truselor în secţii. „Este un sistem riguros şi bine pus la punct, dar în implementarea lui am întâmpinat o problemă pe care noi nu o avem în Marea Britanie: pungile de hârtie sunt mult mai scumpe ca la noi, de trei sau patru ori, din cauză că nu sunt folosite”, a declarat Patrick Calhoun.

Preşedintele Asociaţiei Medical Support for România a spus că, în prezent, se lucrează şi la realizarea unei spălătorii moderne în Spitalul Judeţean de Urgenţă Sălaj, „pentru că o spălătorie şi o secţie de sterilizare merg mână în mână”. „Vrem ca pe viitor să se dezvolte şi alte parteneriate între spitale din Marea Britanie şi spitale din România, după modelul din Zalău, parteneriate în care spitalul din Zalău să fie implicat, astfel încât parteneriatul să aibă trei laturi. De asemenea, vrem să încurajăm finanţatorii să investească în echipamente de calitate, pentu că acestea nu vor fi risipite, ci folosite corect”, a declarat Patrick Calhoun.

Spitalul din Zalău este are cea mai modernă staţie de sterilizare din România, realizată în 2008 printr-o investiţie de 450.000 de euro asiguraţi de Asociaţia Medical Support for România, din Marea Britanie, acesta fiind unul din motivele pentru care evenimentul de la finele săptămânii trecute a fost organizat în municipiul sălăjean. În cadrul conferinţei, sunt programate cursuri pe tema sterilizării, sesiuni de referate şi comunicări, prezentări de instrumentar medical şi exemplificări ale tehnicii de ambalare a instrumentarului pentru a se respecta normele de siguranţă.

Medicii şi asistenţii medicali participanţi au fost din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj, Alba, Bihor, Satu Mare, Mureş, Bistriţa Năsăud, Constanţa şi Sălaj. Organizarea evenimentului a fost posibilă cu sprijinul financiar al producătorului de anvelope Michelin România, care susţine derularea la nivel local a unei serii de proiecte sociale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »