Conductele de apa, reparate ca pe vremea lui Pazvante Chioru

Magazin Salajean 1 septembrie 2011 0

Conductele de apa, reparate ca pe vremea lui Pazvante ChioruLa Zalau se repara conductele de apa dupa metode invechite. In urma cu cateva zile, interventia salariatilor Companiei de Apa Somes (CAS) Cluj, Sucursala Salaj, s-a soldat cu montarea unui dop de lemn in spartura aparuta in teava de apa.

Defectiunea a fost semnalata, in apropierea Pensiunii Ramona, la supratraversarea Vaii Zalaului. Conducta care leaga zona industriala de oras s-a fisurat, apa inundand Bulevardul Mihai Viteazul pana la momentul interventiei lucratorilor de la Compania de Apa. Directorul Sucursalei Salaj a CAS, Marcel Zaharia, a explicat ca defectiunea a aparut la o conducta din otel, corodata. Oprirea apei s-a facut cu un dop de lemn, de esenta tare, iar ulterior, pe conducta s-a sudat o tabla metalica. Reprezentantul CAS a sustinut ca introducerea unui material lemnos in conductele din otel reprezinta o metoda foarte utilizata, foarte rapida si eficienta.

Marcel Zaharia sustine ca anul acesta pe diferite trasee, atat in Zalau, cat si pe conducta de la Varsolt la Zalau, au avut loc zeci de astfel de remedieri, cu dop lemnos. In perioada 2006-2007 s-au inlocuit majoritatea conductelor vechi din otel din oras cu retele din polietilena, printr-un proiect cu fonduri de coeziune.

Au mai ramas in total patru kilometri de conducte din otel (in zona Pensiunii Ramona si intre cartierele Bradet si Stadion), care pe atunci aveau doar 5-6 ani vechime si nu puteau fi schimbate. Daca ar fi fost nevoie sa intervenim la conductele de polietilena reparatia ar fi durat cateva ore si trebuia sa intrerupem furnizarea apei in oras. Introducerea unui dop de lemn in fisura conductei de apa se practica si in tarile occidentale, in cazul avariilor la tevile din otel, a explicat Marcel Zaharia.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »