Concursul Voces Primavera descopera tinerele talente din judet

Magazin Salajean 25 martie 2010 0

Inspectoratul Scolar al Judetului (ISJ) Salaj impreuna cu Liceul de Arta Ioan Sima Zalau organizeaza, in data de 26 martie, Concursul Judetean de Interpretare Vocala a cantecului popular romanesc Voces Primavera, eveniment care isi propune sa descopere si sa promoveze talentele locale si sa incurajeze actul artistic de calitate al interpretarii muzicii populare romanesti. Inspectorul de imagine din cadrul ISJ Salaj, Dorina Ciutre, ne-a spus ca acest concurs este deschis tuturor unitatilor de invatamant din judetul Salaj. Competitia va avea loc la Liceul de Arta Ioan Sima si se va desfasura pe trei sectiuni, astfel: sectiunea I (ciclul primar) – clasele a II-a, a III-a si a IV-a; sectiunea a II-a (ciclul gimnazial) – clasele a V-a si a VI-a, si sectiunea a III-a (ciclul gimnazial) – clasele a VII-a si a VIII-a. In concurs, fiecare concurent va prezenta doua piese muzicale. Prima melodie va fi prezentata in interpretare libera, fara sau cu acompaniament orchestral. Cea de-a doua melodie va fi prezentata cu orchestra, acompaniamentul urmand a fi asigurat de catre organizatori. In aceeasi zi, va avea loc si jurizarea si premierea concurentilor, precum si un spectacol de muzica populara oferit de catre Ansamblul Mugurelul al Liceului de Arta Ioan Sima Zalau.

Prin intermediul acestui concurs elevii vor cunoaste o parte din tezaurul traditiilor populare romanesti, in vederea preluarii si transmiterii lor, asa cum le-am mostenit de la stramosi de-a lungul timpului. Elevii trebuie sa invete sa pretuiasca si sa respecte cultura, obiceiurile, traditiile in care s-au nascut, sa-i invatam sa iubeasca meleagurile natale si portul romanesc, sa le sadim in suflet aceste elemente definitorii ale identitatii neamului nostru, sa-i ajutam sa inteleaga imensitatea tezaurului folcloric in care cantul popular romanesc este o minunata oglinda in care se reflecta cu cea mai mare intensitate frumusetea Romaniei, istoria si mai ales sufletul neamului. O ocazie eficienta de valorificare a traditiilor populare si a obiceiurilor romanesti o constituie si acest concurs, acesta areprezentand un izvor de bucurie si satisfactie care creeaza copiilor o stare de buna dispozitie favorabila atat dezvoltarii psihice, fizice cat si estetice.

Elevii sunt dornici sa se implice in astfel de activitati in care sa se simta importanti, sa stie ca activitatile lor contribuie la pastrarea si pretuirea acestor comori inestimabile care definesc un popor facandu-l unic, statornic si nemuritor in ciuda scurgerii timpului, a mentionat Dorina Ciutre. Parteneri in acest proiect sunt reprezentantii ISJ Salaj, Casa Corpului Didactic Salaj, Palatul Copiilor Zalau si Cluburile Copiilor Simleu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »