Concurs de tuns oi cu miorite de Salaj

Magazin Salajean 27 mai 2008 0

Concurs de tuns oi cu miorite de Salaj

Bacii ardeleni, moldoveni si din sudul tarii s-au intalnit, la sfarsitul saptamanii trecute, in numar mare la Jibou, pentru a-si dovedi priceperea la tunsul mioarelor. Concurentii au venit bine pregatiti de acasa, cu foarfece si salopete, iar crescatorii de profil si-au adus si cele mai frumoase exemplare din turma. Asta pentru ca, alaturi de Concursul national de tuns oi, stadionul de pe malul Somesului a gazduit si o expozitie, in care au fost prezentate cele mai frumoase turcane.

Inca de dimineata, crescatorii de oi au inceput sa-si aranjeze oile in tarcuri, pe categorii. De la miei pana la berbeci de 100 de kilograme, exemplarele au stat marturie pentru priceperea stapanilor lor in arta pastoritului. Fiecare crescator de oi care a luat parte la expozitie a stiut sa-si laude mioarele, sperand sa castige admiratia publicului. Tiberiu Serban, crescator de oi din Jibou, ne-a declarat ca exemplarele cu care a venit la concurs sunt din rasa turcana si ca a adus atat miei, cat si mioare si berbeci. Pentru cel mai asteptat moment al zilei, Concursul national de tuns oi, concurentii au avut, fiecare, secretul lor. Pe langa rapiditate si dexteritate, un maestru in tunsul mioarelor mai trebuie sa aiba si foarfece bune, ca sa iasa cojocul de pe oaie ca scos de la croitor.

Ionut Iacob, concurent si castigator al editiei de anul trecut, ne-a spus ca, pentru a castiga iti trebuie mana buna si foarfeca buna. Cu siguranta, tanarul are dreptate, dar anul acesta, un alt concurent a avut sansa de partea lui. Este vorba despre Valetin Iepure, care a scos cel mai bun timp la concursul de tuns manual. De asemenea, acesta a fost apreciat de catre juriu si ca fiind concurentul care nu a ciupit pilea animalelor, reusind un tuns profesionist si cu o calitate ridicata.

Pe locurile doi si trei s-au clasat alti doi salajeni: Ioan Sabau si Florin Puscas. Premiile au constat in diplome, bani, iar Valentin Iepure, cel care a ocupat primul loc este fericitul castigator al unei excursii de doua saptamani in Norvegia. Vizita in tara scandinava va fi, in acelasi timp, una de instruire, dat fiind ca salajeanul se va putea perfectiona in tunsul oilor alaturi de crescatorii de oi norvegieni, ne-a declarat Ioan Bujita, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj. De altfel, invitatii de onoare de la Jibou au fost membrii unei delegatii norvegiene, intre care s-a numarat si Rolv Gravdal, campionul Norvegiei la tuns oi. In acelasi context, directorul DADR Salaj ne-a spus ca evenimentul care a incheiat saptamana trecuta a avut si scopul de a arata crescatorilor de ovine din alte judete, care au venit la Jibou, rezultatele colabararii dintre cele doua tari, rezultate ce se pot vedea concret in exemplarele rezultate din incrucisarea raselor de ovine din Salaj cu rasele de carne pe care s-au specializat norvegienii.

Revenind la concurs, trebuie spus ca atmosfera a fost pe placul publicului. Tunsul oilor a fost un adevarat spectacol pentru cei care au stat pe margine si au privit. Totusi, pentru cei tineri, traditia pastoritului nu este prea atractiva, pentru ca, dupa cum ne-a spus Nagy Attila, participant, nu i-a facut mama ciobani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »