Concediile medicale, verificate cu politia

Magazin Salajean 16 aprilie 2010 0

Concediile medicale, verificate cu politia

Persoanele care isi iau concediu medical vor fi verificate la domiciliu de reprezentanti ai angajatorilor, Casei de Asigurari si ai Politiei, iar daca nu sunt gasite nu vor mai primi indemnizatia de asigurari sociale aferenta concediului respectiv.

Guvernul a decis, miercuri, inasprirea conditiilor in care angajatii pot intra in concediu medical, prin introducerea unui sistem de verificare la domiciliu a bolnavilor si sanctionarea mai aspra a persoanelor care solicita nemotivat un astfel de concediu. Schimbarea sistemului de acordare a concediilor medicale a fost propusa de Ministerul Sanatatii. Potrivit propunerii, persoanele care isi iau concediu medical vor fi verificate la domiciliu de reprezentanti ai angajatorilor, Casei de Asigurari si ai Politiei, iar daca nu sunt gasite acasa nu vor mai primi indemnizatia de asigurari sociale aferente concediului respectiv.

In sistemul propus de ministerul Sanatatii sunt prevazute si masuri prin care se reduc termenele dupa care se pot prelungi concediile medicale. Prin introducerea noilor prevederi, Ministerul Sanatatii urmareste reducerea drastica a numarului celor care fraudeaza sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel incat de acestea sa poata beneficia numai cei care au intr-adevar au nevoie de ingrijiri medicale. De asemenea, in sistemul propus, creste cuantumul amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale in acordarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronata a acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei, dublu fata de cuantumul prezent.

Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. Reprezentantii Caselor de Asigurari de Sanatate vor avea obligatia de a verifica modul de eliberare a acestor certificate. Potrivit proiectului inaintat de Ministerul Sanatatii, o alta noutate o reprezinta prelungirea concediului care se va putea face incepand cu a 61-a zi, fata de cea de-a 91 zi cum era prevazut in legislatia veche. Concediul se va putea prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »