Concedieri la Cuprom in februarie

Magazin Salajean 26 ianuarie 2011 0

Concedieri la Cuprom in februarie

Doisprezece din cei 80 de angajati ai SC Cuprom SA – filiala Zalau vor fi disponibilizati, incepand cu data de 14 februarie, in urma unei decizii luate de BDO Business Restructuring SPRL, administratorul judiciar al Cuprom, compania fiind in procedura de insolventa din decembrie 2008.

Liderul sindicatului din cadrul SC Cuprom SA Zalau, Stefan Boros, a declarat ca toti cei 12 angajati care vor fi disponibilizati trebuie sa primeasca, potrivit legislatiei in vigoare si contractului colectiv de munca, patru salarii nete compensatorii, dar ca banii vor fi acordati cel mai devreme in august 2011. „Suntem in procedura de insolventa din 2008 si 12 angajati au fost anuntati in aceste zile de administratorul judiciar ca vor fi disponibilizati incepand cu 14 februarie.

Desi acesti angajati reprezinta 15 la suta din totalul angajatilor pe care ii mai are fabrica, fiind astfel intrunit pragul de 10 la suta pentru disponibilizarea colectiva – asa cum se arata in Codul Muncii, oamenii vor fi concediati individual, din cauza ca administratorul judiciar si patronatul invoca legea insolventei”, a declarat liderul de sindicat. Legea insolventei nu obliga lichidatorul sa anunte disponibilizarile cu 30 de zile inainte de a fi puse in practica, data concedierilor ramanand in totalitate la latitudinea lichidatorului. „Din aceasta cauza, noi suntem cu mainile legate. Pentru noi, diferenta dintre disponibilizarea colectiva si cea individuala este ca, in cazul in care face disponibilizare indi-viduala, firma poate angaja oameni noi peste o luna sau doua, pe aceleasi posturi, pe motiv ca si-a revenit financiar. In caz de disponibilizare colectiva, nu ar putea face acest lucru”, a spus Boros.

Liderul de sindicat a declarat ca printre cei care vor fi concediati se numara si vicepresedintele sindicatului, Alexandru Avram, cu toate ca, potrivit legislatiei in vigoare, o persoana cu functie de conducere in sindicat nu poate fi concediata fara motive bine intemeiate. „Ei il trateaza ca si pe restul angajatilor. In plus, aceste disponibilizari se fac desi la inceput de an si la semnarea contractului colectiv de munca ni s-a promis ca nu se va renunta la personal in 2011. Cei 12 angajati care sunt pe lista disponibilizarilor sunt personal tehnic, din serviciul aprovizionare, din serviciul de mentenanta si de la Resurse Umane”, a spus Stefan Boros.

Acesta a spus ca o alta problema este faptul ca toate cele 12 concedieri se vor face conform planului de reorganizare, dar care inca nu a fost aprobat. „Administratorul judiciar si patronatul sustin ca disponibilizarile vor fi facute conform planului de reorganizare, dar acesta va fi aprobat abia in 9 februarie. Daca planul de reorganizare nu va fi aprobat, cum vor fi facute disponibilizarile in baza lui?”, a spus Boros.

SC Cuprom SA – filiala Zalau se afla in procedura de insolventa din 2008, administratorul judiciar fiind BDO Business Restructuring SPRL. Fabrica din Zalau functioneaza, in prezent, la o treime din capacitate, fiind deschisa doar una din cele trei sectii – cea de trefilare, fiind inchise laminorul si sectia de emailare. SC Cuprom SA are capital privat si este activa in domeniul metalurgiei si al metalelor neferoase. Dupa ce punctul de lucru din Baia Mare a fost inchis la finalul anului trecut, sucursala din Zalau este singurul producator din Romania de sarma turnata si laminata, sarma trefilata, toron si conductoare emailate din cupru, numarand 80 de angajati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »