Comunicat de presa

Magazin Salajean 14 iulie 2008 0

Ca urmare a articolelor aparute in presa locala si centrala, referitoare la acuzatiile de agresiune ale unor tineri la adresa politistilor de la Politia Municipiului Zalau, conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Salaj s-a sesizat si a dispus efectuarea de verificari.

S-a stabilit astfel ca, in noaptea de 20 spre 21 iunie, in jurul orei 2.30, o patrula de politie se afla in misiune de patrulare in Piata Iuliu Maniu din Zalau. In zona se mai afla o patrula de jandarmi si doi politisti comunitari. De la un bar aflat in zona, au iesit in strada trei tineri care, fiind sub influenta bauturilor alcoolice, la vederea fortelor de ordine, au inceput sa faca larma si sa le aduca injurii, in special H. D. David. Din acest motiv, agentii de politie i-au solicitat acestuia sa se legitimize, dar tanarul a refuzat, motiv pentru care a fost imobilizat de catre politisti si dus la sediul Politiei Municipiului Zalau, unde a fost sanctionat contraventional, conform legii.

Jandarmii i-au imobilizat pe ceilalti doi tineri, respectiv pe T. Vlad si C. Lucian, si i-au adus la politie. Primul tanar a intrat in sediul politiei si a declarat ca doreste sa depuna o plangere, pe motiv ca ar fi fost lovit de jandarmi. Ofiterul de serviciu l-a indrumat spre sediul jandarmilor, lucru care se pare ca l-a nemultumit si l-a determinat sa iasa in fata politiei municipale unde, impreuna cu ceilalti tineri, a inceput sa faca scandal si sa aduca injurii politistilor. Dupa cateva minute, cei trei tineri au primit intariri, printre cei sositi la politie numarandu-se si C. Christian, care i s-a alaturat lui T. Vlad in scandalul provocat, motiv pentru care cei doi tineri au fost condusi in sediul politiei si sanctionati contraventional pentru incalcarea aceluiasi text de lege amintit mai sus. T. Vlad si C. Christian sustin ca, in momentul imobilizarii si dupa ce au intrat in sediul politiei, au fost loviti de catre politisti, prezentand certificate medico-legale din care rezulta ca au leziuni produse prin compresie cu palma de adult si lovire cu un corp dur, care necesita pentru vindecare 2-3 zile de ingrijiri medicale. In cursul cercetarilor, s-a stabilit ca masurile legitimarii, imobilizarii, conducerii la sediul politiei si sanctionarii contraventionale au fost motivate si legale, insa pe parcursul imobilizarii contravenientilor, politistii au depasit proportionalitatea intre forta folosita si rezistenta opusa. Din aceasta cauza, conducerea Inspectoratului a dispus convocarea Consiliului de Disciplina (pentru saptamana viitoare) si analizarea cazului, in scopul luarii unor masuri sanctionatorii, pe linie disciplinara, fata de politisti.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »