Comunele vor contracte cu Compania de Apa

Magazin Salajean 21 ianuarie 2009 0

Comunele vor contracte cu Compania de Apa

Tot mai multe comune din Salaj vor sa incheie contracte de delegare de gestiune cu Compania de Apa Somes Cluj si sa intre in Asociatia pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Somes-Tisa. Marcel Zaharia, directorul asociatiei respective, ne-a declarat ca, la inceput de 2009, pe langa cele patru orase ale judetului, 12 unitati teritorial-administrative din mediul rural vor beneficia de serviciile operatorului regional. In momentul de fata, Compania de Apa Somes Cluj are incheiate contracte cu 12 comune din Salaj: Bocsa, Bobota, Ip, Nusfalau, Somes Odorhei, Valcau de Jos, Letca, Lozna, Almasu, Hida, Sarmasag si Ileanda, ne-a declarat Marcel Zaharia.

Decizia edililor din toate aceste comune vine ca o aliniere la normele europene, potrivit carora, pentru a beneficia de sisteme de apa si canalizare, comunitatile trebuie sa aiba si un furnizor de servicii, care in cazul acesta va fi Compania de Apa Somes Cluj- apoca.

Sursa citata ne-a mai spus ca si programul SAMTID, prin care orasele din Salaj si judetul Cluj au beneficiat de reabilitari si extinderi ale retelei de apa, va fi continuat in mediul urban din cele doua judete, intrucat lucrarile ce s-au facut pana acum la retelele de apa reprezinta doar prima etapa dintr-un proiect complex, ce se va intinde si in anii urmatori. Pana acum, lucrarile au fost finantate din fonduri de preaderare.

Continuarea, volumul de investitii, se va face din fonduri structurale si de coeziune, a spus Marcel Zaharia.

Reamintim ca SAMTID este un program pilot pentru introducerea retelelor de apa, demarat la 15 iunie 2005, in cinci judete (Botosani, Salaj-Cluj, Calarasi, Alba si Hunedoara). In Salaj, prin acest program s-au reabilitat peste 63 de kilometri de retea si 1.512 bransamente, realizandu-se totodata trei statii de repompare, o statie de pompare, opt rezervoare de inmagazinare a apei reabilitate, sase statii automate de clorinare si un laborator de analiza a apei la standarde europene.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »