Comuna Maeriste continua programele de reabilitare

Magazin Salajean 26 ianuarie 2009 0

Comuna Maeriste continua programele de reabilitare

Din informatiile oferite de catre primarul comunei Maeriste, Vasile Lazar, agenda Primariei localitatii vizeaza mai multe programe de reabilitare a infrastructurii. Unele dintre acestea, demarate inca de anul trecut, vor fi continuate pe parcursul anului curent.

Proiectul de reabilitare a Caminului Cultural Uileacu Simleului, realizat din anul 2008, a beneficiat de alocatii bugetare de 170 de mii de lei. Pentru acest obiectiv urmeaza a se desfasura o licitatie in vederea executiei lucrarilor.

Prin Programul National de Dezvoltare Rurala se urmareste aductiunea apei potabile, introducerea canalizarii si constructia unei statii de epurare ce va deservi satele Maeriste si Giurtelecu Simleului, cererea de finantare urmand a fi depusa in prima sesiune a anului 2009.

Avem realizate proiecte pentru asfaltarea drumurilor comunale si strazilor din comuna Maeriste, urmand sa identificam sursa de finantare. In curs de implementare se afla constructia unui telecentru in satul Doh, pentru care s-a derulat procedura de atribuire a contractului de executie. Telecentrul va cuprinde o locatie in satul Doh, dotata cu doua calculatoare conectate la serviciul de internet, copiatoare si alte instrumente adiacente acestora, la care se adauga un post fix de telefonie necesar pentru apelarea servicului de urgenta, a explicat primarul comunei.

Printr-un program de finantare sustinut de Banca Mondiala, pentru care s-au derulat etapele de proiectare si licitare pentru atribuirea contractului, se vizeaza construirea unei gradinite in satul Giurtelecu Simleului.

Programul SAPARD Modernizare strazi si ulite in comuna Maeriste, in valoare de un milion de euro si finalizat in 2008, a constituit realizarea asfaltarii pe o distanta de 10 kilometri.

Cu finantare guvernamentala au fost reabilitate un numar de trei scoli apartinand satelor: Maeriste, Giurtelecu Simleului si Uileacu Simleului. Pentru aceste scoli s-au realizat sisteme de incalzire, s-au inlocuit diferite elemente de tamplarie. S-a intervenit la elemente de sarpanta, acoperis si s-au instalat grupuri sanitare de incinta pentru scolile din Maeriste si Giurtelecu Simleului.

Fondurile provenite de la Ministerul Agriculturii au sustinut reabilitarea si regularizarea vaii Somosa si a vaii Dohului.

La capitolul salubrizare Primaria Maeriste are deschis un contract cu firma SC SALUBRIS SA Slatina, prin punctual de lucru de la Simleu Silvaniei. Societatea amintita recolteaza deseurile de pe raza comunei de doua ori pe luna, in acest sens fiind distribuite pubele in arealul comunal.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »