Comuna Dobrin asteapta conexiunea la internet

Magazin Salajean 2 noiembrie 2007 0

Comuna Dobrin asteapta conexiunea la internet

Printre cele sapte comune din judetul Salaj care au depus un proiect in cadrul Programului Economia bazata pe cunoastere se numara si comuna Dobrin.

Astfel, comunele desemnate ca fiind eligibile (Dobrin, Crasna, Simisna, Dragu, Rus, Camar si Carastelec) beneficiaza, in acest an, de Reteaua Electronica a Comunitatii Locale, care va conecta la internet Scoala, Primaria, Biblioteca publica si un Punct de Acces Public la Informatie (PAPI). Aditional, reteaua va cuprinde si scolile generale din satele apartinatoare comunelor sau oraselor selectate. Obiectivul general al proiectului este acela de a facilita participarea comunitatilor dezavantajate din punct de vedere al accesului la informatie la societatea bazata pe cunoastere, in acord cu strategia guvernamentala de integrare in Uniunea Europeana. Proiectul Economie bazata pe cunoastere se adreseaza comunitatilor rurale si urbane, dezavantajate din punct de vedere al accesului la informatie.

Primarul comunei Dobrin, Csapo Carol, ne-a declarat ca lucrarile de reabilitare a celor trei incaperi unde vor fi amplasate echipamentele de calcul si mobilierul aferent acestora au fost deja finalizate.

Lucrarile la toate cele trei incaperi unde vor fi amplasate echipamentele de calcul au fost deja finalizate, iar saptamana trecuta am primit si materialele si mobilierul aferent. Astfel, ne-au fost repartizate 19 caclulatoare, trei servere, scanere, un aparat foto digital si un proiector, a spus edilul Csapo.

Punctul de Acces Public la Informatie va fi in incinta Caminului Cultural din comuna si va fi dotat cu sase calculatoare, un server, un scaner, o camera web, o imprimanta si o camera foto digitala. In cadrul PAPI vor fi angajate doua persoane alese si instruite de catre Ministerul Telecomunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, coordonatorul acestui program. Primarul a adaugat ca printre responsabilitatile care au revenit autoritatilor locale s-a numarat si asigurarea spatiilor, dotarea acestora, reabilitarea si introducerea curentului electric. Valoarea totala a investitiei sustinute din bugetul local este de 80.000 de lei, iar finantarea pe care am primit-o de la Ministerul Telecomunicatiilor se ridica la suma de 600-700.000 de lei, a mentionat Csapo Carol.

Proiecte

Autoritatile locale din comuna Dobrin au demarat o serie de lucrari de reabilitare si modernizare a trei unitati de invatamant din Verveghiu, Dobrin si Doba. Potrivit edilului Csapo, din prima transa de bani s-a reusit finalizarea in proportie de 90 la suta a lucrarilor la introducerea incalzirii centrale, construirea unui grup sanitar in interiorul scolii, inlocuirea tamplariei cu geamuri si usi termopan, precum si aductiunea de apa la doua dintre scoli, respectiv la Doba si Dobrin. Valoarea acestor lucrari a fost in cuantum de 180.000 de lei.

In perioada imediat urmatoare se va trece la cea de-a doua serie de lucrari care constau in introducerea retelei de canalizare, a fosei septice, precum si lucrari de reabilitare a cladirii in exterior si imprejmuire. De aceasta data, sumele alocate vor fi in valoare de 1.250.000 de lei, bani folositi si pentru scoala din satul Sancraiu Silvaniei.

Un alt proiect avut in vedere de autoritatile locale face referire la finalizarea lucrarilor la Caminul Cultural din satul Verveghiu, care au inceput cu ani in urma. Potrivit sursei citate, lucrarile au fost posibile din sprijinul financiar oferit de cei 450 de locuitori ai satului Verveghi. Proiectul intocmit pentru continuarea lucrarilor este in curs de evaluare, iar sumele necesare se ridica la 500.000 de lei. Se va continua cu finisarea exteriorului imobilului, introducerea sistemului de incalzire centrala, reabilitarea grupului sanitar in interior, a spus edilul Csapo.

In momentulde fata se mai efectueaza lucrari la tronsonul de drum situat intre DJ 108D si DC 6A, finalizate aproape in totalitate. Valoarea proiectului este de aproximativ 440.000 de lei, fonduri primite din credite externe.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »