Compromis pentru taierea mieilor de Pasti

Magazin Salajean 15 februarie 2008 0

Din cauza ca in Salaj nu mai functioneaza nici o unitate de abatorizare din 2006, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Animalelor Salaj vor trebui sa autorizeze temporar un punct de sacrificare pentru mieii de Paste. La fel s-a procedat si anul trecut, iar lucrurile vor fi scoase la capat si in aceasta primavara. Cu toate acestea, insa, consecintele lipsei de abatoare se reflecta dur in ceea ce priveste efectivele de animale din judet, care au scazut cu cateva zeci de procente in ultimii ani.

Abatoarele unde salajenii puteau sacrifica animale au fost inchise cu mai bine de doi ani in urma, reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Animalelor (DSVSA) Salaj luand aceasta decizie din cauza conditiilor neconforme care ar fi existat in unitati. Mircea Martin, directorul DSVSA Salaj, ne-a declarat ca, tot in 2006, pe langa abatoare, au fost inchise si punctele de sacrificare a animalelor pe care le avea judetul, motivul fiind aceleasi: conditii improprii de functionare.Am avut patru unitati de abatorizare in Salaj, dar au fost inchise in 2005 si 2006 din cauza ca nu respectau conditiile prevazute de lege. Nu existau spatii corespunzatoare, dotari, circuite tehnologice asa cum prevad normele, astfel ca a trebuit sa le inchidem. La fel a fost si in ceea ce priveste cele cateva puncte de sacrificare care existau in judet si pe care a trebuit sa le inchidem pentru ca erau neconforme. Unele dintre ele aveau probleme inclusiv cu locatia in care functionau, adica erau deschise in cartiere, avand in vecinatate locuinte, lucru care nu este firesc, a declarat Mircea Martin.

Potrivit sursei citate, pentru ca, totusi, macar in perioada Sarbatorilor Pascale, in judet sa existe o locatie pentru sacrificarea mieilor, DSVSA Salaj va autoriza temporar un punct de sacrificare in Panic, langa Zalau. La Panic, a functionat pana in anii trecuti un punct de sacrificare, unde, chiar daca nu sunt conditii foarte bune, exista un asomator electric, linii tehnologice si spatii frigorifice. Vom autoriza acest punct de lucru ca sa functioneze timp de o saptamana, astfel ca salajenii sa aiba unde sa sacrifice mieii de Paste, Mircea Martin.

De nevoie, se accepta compromisul

Cum nu mai au unde sacrifica animalele, salajenii sunt nevoiti sa accepte solutii de compromis, care de cele mai multe ori nu le aduc castiguri prea mari. Mai exact, compromisul este reprezentat, in acest circuit, de intermediari. Acestia cumpara animalele de la crescatori la preturi mult sub cele de pe piata si le duc spre taiere in alte judete, unde exista unitati de abatorizare.

O alta consecinta a lipsei de abatoare este, pentru Salaj, scaderea efectivelor animalire. Ioan Chereches, directorul Unitatii de Ameliorare in Reproductie in Zootehnie (UARZ) Salaj, ne-a declarat ca neavand asigurata valorificarea animalelor si neavand o piata organizata, crescatorii de animale sunt nevoiti sa renunte la o ocupatie care tine deja de traditie. Dupa ce au fost inchise unitatile de sacrificare, oamenii au trebuit sa vanda detinute prin intermediari, la preturi mult scazute fata de cele de pe piata, iar lucrurile au luat o intorsatura negativa. Au scazut efectivele de taurine, de bubaline, de porcine si doar la ovine, avem o crestere a numarului de exemplare in judet pentru ultimii ani, a spus Ioan Chereches.

In ciuda reducerii de efective animaliere, Salajul este judetul cu cel mai mare numar de bubaline din tara, avand 25 la suta din numarul total de animale din Romania. Exemplarele sunt cautate mai ales de europeni, dat fiind ca se poate exploata atat carnea, cat si laptele, mai ales ca acesta nu e inregimentat in cota, precum cel de vaca. Cu tot interesul crescut al europenilor, numarul bivolilor romanesti a scazut de trei ori in ultimii 2 ani, astazi existand doar 56.000 de capete, din care 25 la suta sunt in Salaj. Exista si alte motive care au dus la reducerea efectivului de bubaline, dar in Salaj una din aceste cauze este lipsa unitatilor de abatorizare si faptul ca oamenii sunt obligati sa vanda la preturi mici, unor persoane intermediare, a spus Ioan Chereches.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »