Comportament jurnalistic iresponsabil in cazul mortii Madalinei Manole

Magazin Salajean 19 iulie 2010 0

Comportament jurnalistic iresponsabil in cazul mortii Madalinei ManoleCentrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Patronala a Editorilor Locali (APEL), Asociatia Profesionistilor din Presa Clujeana (APPC), Uniunea Jurnalittilor Maghiari din Romania si Conventia Organizatiilor de Media condamna cu fermitate modul agresiv, iresponsabil si lipsit de deontologie in care unele medii romanesti au tratat cazul mortii cantaretei Madalina Manole.

Dincolo de nesocotirea dreptului la viata privata si a respectului datorat persoanei decedate, unii jurnalisti au incalcat brutal normele etice in ceea ce priveste relatarea jurnalistica in cazuri de sinucidere. Consideram ca este deosebit de periculoasa si iresponsabila detalierea procedeului presupusei sinucideri, mergand pana la prezentarea publica a substantei chimice utilizate si a produsului comercial care o contine.

Conform articolului 12 din Codul deontologic unic al jurnalistului, Jurnalistul va evita descrierea detaliata de tehnici si metode infractionale, tehnici suicidale, vicii si nu va utiliza imagini violente si alte elemente morbide. De asemenea, jurnalistul va evita sa provoace, sa promoveze si sa dezvolte subiecte de presa pe marginea unor evenimente morbide. (

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »