Componente electronice – Clasificare si Notiuni

Datorită tehnologiei moderne, procesul de construcție a circuitelor electronice a fost complet automatizat, în special pentru IC și PCB-uri de construcție. Numărul și dispunerea de componente electronice într-un circuit pot varia în funcție de complexitatea sa. Cu toate acestea, este construit folosind un număr mic de componente standard.

 

Următoarele componente sunt utilizate pentru a construi circuite electronice.

 

 

Componente electronice: Condensator

 

Condensatoarele sunt utilizate pe scară largă pentru a construi diferite tipuri de circuite electronice. Un condensator este o componentă electrică pasivă cu două terminale, care poate stoca electrostatic energia într-un câmp electric. În termeni simpli, funcționează ca o baterie reîncărcabilă mică care stochează energie electrică. Cu toate acestea, spre deosebire de o baterie, se poate încărca și descărca pe durata unei secunde.

 

Rezistor

 

Un rezistor este un dispozitiv electric pasiv cu două terminale care rezistă curentului. Este probabil cel mai simplu element dintr-un circuit electronic. Este, de asemenea, una dintre cele mai comune componente electronice, deoarece rezistența este un element inerent al aproape tuturor circuitelor electronice. Ele sunt de obicei colorate.

 

Diodă

 

O diodă este un dispozitiv cu două terminale care permite curentului electric să curgă într-o singură direcție. Astfel, este echivalentul electronic al unei supape de reținere sau al unei străzi cu sens unic. Se utilizează în mod obișnuit pentru a converti un curent alternativ (AC) într-un curent direct (DC). Este realizat fie dintr-un material semiconductor (diodă semiconductor), fie dintr-un tub sub vid (tub de vid). Astăzi însă, majoritatea diodelor sunt fabricate din materiale semiconductoare, în special din siliciu.

 

Componente electronice: tranzistor

 

Una dintre cele mai importante componente ale unui circuit electronic, tranzistorii au revoluționat domeniul electronicii. Aceste dispozitive semiconductoare mici cu trei terminale au fost create in urma cu doar 50 de ani. Ele sunt adesea folosite ca amplificatoare și dispozitive de comutare. Vă puteți gândi la ele ca la relee fără părți în mișcare deoarece pot muta un dispozitiv în instanțele “on” și “off” fără nicio mișcare.

 

Componenta 5: Inductor

 

Un inductor, de asemenea cunoscut ca un reactor, este o componentă pasivă a unui circuit care are două terminale. Acest dispozitiv stochează energie în câmpul său magnetic, returnându-l la circuit ori de câte ori este necesar. S-a descoperit că atunci când două inductoare sunt plasate unul lângă altul fără a face contact, câmpul magnetic creat de primul inductor afectează al doilea inductor. A fost o descoperire crucială care a condus la inventarea primelor transformatoare.

 

Componenta 6: Releu

 

Un releu este un comutator electromagnetic care poate deschide și închide circuitele electromecanic sau electronic. Aveți nevoie de un curent relativ mic pentru a opera un releu. De obicei, ele sunt folosite pentru a regla curenții slabi într-un circuit de comandă. Cu toate acestea, puteți utiliza și relee pentru a controla curenții electrici mari. Un releu este echivalentul electric al unei pârghii. Puteți să-l porniți cu un mic curent pentru a porni un alt circuit folosind curent mare. Releele sunt fie relee electromecanice, fie relee în stare solidă.

 

Componente electronice. Cristal de cuarț

 

Cristalele cu cuart au mai multe aplicații în industria electronică. Cu toate acestea, ele sunt utilizate în principal ca rezonatoare în circuitele electronice. Cuarțul este o formă naturală de siliciu. Cu toate acestea, acum este produsă sintetic pentru a răspunde cererii în creștere. Ea prezintă efectul piezoelectric. Dacă aplicați o presiune fizică pe o parte, vibrațiile care rezultă generează o tensiune AC pe cristal. Rezonatoare cu cristale de cuarț sunt disponibile în mai multe dimensiuni, în funcție de aplicațiile cerute.

 

Aceasta este clasificarea noastră pentru componente electronice. Dacă ai întrebări pentru noi, nu ezita să ne lași un comentariu.

Leave a Comment