Compania de Apa Somes Cluj va investi peste 15 milioane de euro in Jibou si Cehu Silvaniei

Magazin Salajean 26 martie 2008 0

Compania de Apa Somes Cluj va investi peste 15 milioane de euro in Jibou si Cehu SilvanieiCompania de Apa Somes Cluj Napoca va investi, in urmatorii 5 ani, peste 15 milioane de euro pentru extinderea sistemului de distributie a apei, a celui de canalizare menajera, precum si pentru ridicarea de noi statii de epurare in Jibou si Cehu Silvaniei. Eugen Pop, directorul Sucursalei Salaj a Companiei de Apa Somes, ne-a declarat ca sumele respective sunt incluse in planul investitional de aproximativ 50 de milioane de euro pe care operatorul regional il are stabilit pentru Salaj. Compania de Apa Somes are stabilit, pentru urmatorii 5 ani, un plan investitional pentru orasele Jibou si Cehu Silvaniei de 15,2 milioane de euro. Din aceasta suma, 8,8 milioane sunt alocati pentru Jibou, iar restul de 6,4 milioane de euro pentru Cehu Silvaniei, a spus Eugen Pop. Mai exact, cea mai mare parte din suma de 8,8 milioane de euro alocata orasului de pe Somes va fi folosita pentru realizarea unei noi statii de epurare, adica 3,6 milioane de euro. Alti 3,3 milioane de euro vor asigura realizarea fronturilor de captare de apa, in timp ce 800.000 de euro vor acoperi lucrari de extindere si modernizare a retelei de distributie a apei. Tot la Jibou, mai ramane un milion de euro din care se va executa extinderea retelei de canalizare.

In ceea ce priveste cuantumul de 6,4 milioane de euro care revine orasului Cehu Silvaniei, Eugen Pop a spus ca a fost distribuit dupa cum urmeaza: 563.000 de euro pentru lucrari la sursele de apa, 1,7 milioane de euro – pentru modernizarea retelei de distributie, 1,6 milioane de euro pentru extinderea sistemului de canalizare si 2,5 milioane de euro – in vederea ridicarii unei noi statii de epurare in oras.

De altfel, peste 10 milioane de euro vor fi folosite pentru reabilitarea si modernizarea sistemului de distributie a apei, respectiv a celui de canalizare in celelalte doua orase salajene, Zalau si Simleu Silvaniei. Toate investitiile sus amintite vor privi retelele de apa care nu au fost modernizate prin programul pilot SAMTID si fac parte dintr-un amplu plan de modernizare si extindere a retelelor de apa pe care Compania de Apa Somes, ca operator regional, il are prevazut pentru judetele Salaj si Cluj.

Potrivit sursei citate, in perioada urmatoare vor fi organizate licitatiile in vederea desemnarii constructorilor. Trebuie sa vina aprobarea in acest sens de la Bruxelles si vom anunta licitatiile, a spus directorul Sucursalei Salaj a Companiei de Apa Somes.

Pentru a putea urma programul pe care si l-a propus, operatorul a solicitat, la Bruxelles, acordarea sumei de 197 de milioane de euro din fondurile de coeziune. Din acest cuantum, 70 la suta este un grant de la Uniunea Europeana, iar diferenta va fi asigurata din fondurile proprii ale Companiei, de la Guvern, precum si din bugetele autoritatilor locale si judetene prinse in proiect.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »