Comisionul de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila a fost eliminat

Magazin Salajean 11 iunie 2010 0

Comisionul de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila a fost eliminatGuvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa elimine comisionul de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, iar bancile vor fi obligate ca, in termen de 90 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, sa modifice contractele aflate in derulare, prin acte aditionale.

Decizia a fost luata in sedinta de ieri a Executivului, au declarat surse oficiale. Actul normativ prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, atat a celor cu garantii imobiliare, cat si a celor fara acest tip de garantii, precum si limitarea la 1 la suta a comisioanelor la credite cu dobanda fixa.

Ordonanta mai stabileste ca un consumator are dreptul sa se retraga din contractul de credit, fara a invoca motive, in termen de 14 zile calendaristice. Directiva 2008/48/CE, care trebuia preluata in legislatia interna pana in 11 iunie 2010, prevede ca obligatia bancii de limitare a comisionului de rambursare anticipata nu este aplicabila in privinta contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garantii similare, a contractelor de credit pentru dobandirea si pastrarea proprietatii unui imobil sau a celor a caror valoare este mai mica de 200 de euro si, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a elaborat inca de la inceputul anului proiectul de ordonanta de urgenta care extinde prevederile Directivei 2008/48/CE, astfel incat sa se aplice tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare si imobiliare, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing. Actul normativ presupune aplicarea prevederilor si pentru contractele aflate in derulare, nu numai pentru cele incheiate dupa data intrarii in vigoare a ordonantei.

Astfel, bancile trebuie sa modifice pana in luna septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari UE si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumutrile cu dobanda variabila, in timp ce la celelalte comisioanele sunt limitate la 1 la suta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »