Comerciantii din piata mai au trei zile pentru a-si ambala marfa

Magazin Salajean 29 ianuarie 2009 0

Comerciantii din piata mai au trei zile pentru a-si ambala marfa

Branza din piete nu se mai poate gusta de la 1 februarie, pentru ca trebuie ambalata, lucru care-i nemultumeste pe comerciantii din judet. La fel se va intampla si cu restul produselor de origine animala, care pot fi comercializate doar daca sunt ambalate si etichetate. Astfel, pentru ca micii producatori (agricultori, crescatori de animale, etc.) din judetul Salaj sa-si poata vinde marfa, trebuie sa se inregistreze la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, pentru a obtine Documentul de inregistrare sanitar-veterinara. Ei trebuie sa depuna la DSVSA Salaj o cerere tip, oferita la directie, sa achite o taxa de 10 lei pentru produsele primare (lapte crud, oua, miere, peste), respectiv 300 de lei pentru produsele procesate (produse lactate, produse din carne) destinate vanzarii cu amanuntul pe teritoriul national. Directorul general al DSVSA Salaj, Mircea Martin, ne-a prezentat, intr-o conferinta de presa, care sunt noutatile aduse de Ordonanta 111/2008 si care sunt aspectele pozitive si negative. Partea buna a ordonantei o reprezinta cresterea cantitatilor de produse prezentate la vanzare. Aceste produse pot fi comercializate atat prin vanzare directa, cat si prin vanzarea cu amanuntul, in piete, targuri. De altfel, Directiile Sanitar Veterinare nu trebuie sa efectueze un anumit numar de controale. Avem libertatea de a alege cand sa realizam controalele si de a-i sanctiona pe cei care nu respecta normele legale. Insa vom lua masuri doar daca micii producatori vor incalca legea dupa prima avertizare. Tot noi putem dispune diminuarea produselor, si anume, ca produsele care nu corespund normelor sa fie interzise la vanzare. De altfel, o alta noutate este aceea ca si legumele si fructele au fost introduse in ordin. Comerciantii pot scoate la vanzare produse in cantitate maxima de 1.000 de kg pe luna. Acest aspect ii avantajeaza pe cei care produc aceste alimente in sere si livezi, a declarat Mircea Martin. Tot el ne-a explicat ca producatorul trebuie sa fie si cel care vinde marfa. La vanzare, doar producatorul este inscris in documentul de inregistrare sanitar-veterinara. Ordinul prevede ca, in cazul in care producatorul nu poate sa vanda marfa, sa-l inlocuiasca doar o persoana din familie, cu gradul de rudenie I sau II. De altfel, producatorii de lapte trebuie sa isi achizitioneze recipiente noi sau sa le dezinfecteze pe cele din dotare. Vom face controale in gospodariile acestora pentru a vedea modul in care depoziteaza laptele, branzeturile, produsele din carne, ne-a comunicat directorul DSVSA Salaj.

Tot in cadrul conferintei, directorul DSVSA Salaj a precizat ca legea prin care produsele trebuie ambalate nu este noua, iar comerciantii din pietele orasului stiu de mult timp ca trebuie sa intre in legalitate. Insa, comerciantii din Piata Centrala Agroalimentara Zalau s-au aratat nemultumiti de noile prevederi. Nici nu ne-au anuntat despre regulile ce trebuie sa le respectam. Stim ca trebuie sa ne ambalam si sa etichetam produsele, insa unde, cu ce bani? Abia ne facem rost de sticlele pentru lapte, cele de suc. Si cer sa ne procuram altele noi, dar nu ne-au oferit si adresa. Ne impovareaza cu costuri in plus si cer autorizatii peste autorizatii. De ce dupa atatia ani se leaga de cei care trudesc pe ogoare pentru cativa bani? Noi am vrea sa ramanem asa, sa ne vindem marfa ca pana acum. Nimeni nu s-a imbolnavit de marfa noastra. Si cel mai important e ca noi nu punem nimic in produse pentru pastrare. Totul este natural. Se tot vorbeste de agricultura romaneasca, de putinii oameni care muncesc inca pentru roadele pamantului. Taranul din asta traieste, ca pensiile sunt mici. Asa mai putem sa ne platim si noi cheltuielile. Nimeni nu se gandeste cat costa sa intretii animale in gospodprie. Ce vor, sa ne scoata de tot de pe piata, sa aduca doar marfa din afara tarii?, s-au plans comercianti din piata. Chiar si directorul DSVSA Salaj a recunoscut ca ordonanta are unele lipsuri in aplicare. Li s-a cerut comerciantilor sa urmeze anumite conditii la vanzare, insa nu si cum ar putea sa le indeplineasca, a declarat Martin.

Potrivit datelor furnizate de la Directia Sanitar Veterinara, produsele de origine animala trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Trebuie sa provina de la animale sanatoase, care au toate actiunile sanitar-veterinare obligatorii efectuate. Produsele de origine animala trebuie sa prezinte caracteristicile organoleptice (nefalsificate), sa fie transportate, pastrate si prezentate la vanzare in ambalaje curate, neruginibile, usor de spalat si de dezinfectat. Pe ambalajul produsului trebuie sa fie inscrise mai multe informatii: numele producatorului, denumirea produsului, data obtinerii etc. Spatiile unde se obtin produsele de origine animala vor fi verificate de inspectorii sanitar-veterinari, iar orice suspiciune privind calitatea si salubritatea produselor destinate vanzarii va fi urmata de sanctiuni drastice. Spatiile de vanzare trebuie sa fie inregistrate sanitar-veterinar si sa prezinte dotari pentru asigurarea conditiilor minime de igiena in functie de sortimentul expus spre vanzare. Si persoanele care vand produsele trebuie sa-si efectueze periodic controlul medical, sa respecte regulile de igiena personala, sa poarte halate, sorturi, bonete curate. De altfel, trebuie sa aiba asupra lor, la vanzare, documentul eliberat de DSVSA Salaj, actul de identitate, documentul care sa ateste atat sanatatea animalelor de la care au fost obtinute produsele, cat si sanatatea vanzatorului, si certificatul de producator, eliberat de Primarie.

Toate conditiile ordonantei vor fi aduse la cunostinta institutiilor publice din judet, asociatiilor profesionale, medicilor veterinari, micilor producatori etc. Pana la data de 14 ianuarie 2009 au fost inregistrate vanzari directe de produse primare, si anume, 186 la unitati vanzare directia lapte, 3 pentru vanzari peste, 66 la vanzari directia oua si 203 pentru miere. E o munca enorma de a verifica si anunta toti producatorii, comerciantii despre noile norme legale ce vor intra in vigoare de la 1 februarie. Dar vom continua controalele in gospodariile celor care vand produse de origine animala in pietele agroalimentare si targuri, a incheiat Mircea Martin.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »