Comerţ cu alimente expirate

Magazin Salajean 17 martie 2011 0

Comerţ cu alimente expirate

Aproape 15.000 de lei au însumat amenzile aplicate, la finele lunii trecute, comercianţilor de produse alimentare din judeţul Sălaj, pentru punerea în vânzare a unor mărfuri expirate, precum şi pentru alte deficienţe care încalcă drepturile consumatorilor. Urmare controalelor, comisarii de la Protecţia Consumatorilor Sălaj au distrus întreaga cantitate de produse expirate, dispunând şi măsuri de intrare în legalitate.

Comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj, Claudiu Silaghi, ne-a declarat că la majoritatea operatorilor economici controlaţi au fost constatate abateri. Controlul tematic privind respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor alimentare a fost efectuat în perioada 10-28 februarie, vizând activitatea a 18 operatori economici din mediul rural. La 12 dintre aceştia au fost constatate deficienţe, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 14.700 de lei. Astfel, trei amenzi în valoare de 8.000 de lei au fost aplicate pentru punerea în vânzare a unor produse alimentare cu termenul de valabilitate depăşit, opt amenzi de 3.700 de lei au fost date operatorilor economici pentru neinformarea corectă a consumatorilor, precum şi o amendă de 3.000 de lei pentru abateri privind legalitatea funcţionării, a afirmat Silaghi.

Potrivit acestuia, cele mai multe produse alimentare expirate au fost carne şi preparate din carne. În urma controlului efectuat la un comerciant, comisarii au depistat aproximativ 20 de kilograme de carne şi preparate din carne cu termenul de valabilitate depăşit încă din luna martie anul trecut. Un aspect extrem de grav este că deficienţe au fost constatate la 99 la sută din produsele de origine animală verificate. Recomadăm astfel cetăţenilor să fie foarte atenţi la ce alimente achiziţionează şi să refuze produsele care nu respectă normele de calitate. Consumul acestor mărfuri expirate poate duce la toxiinfecţii alimentare, dar şi la alte probleme grave de sănătate, susţine directorul CJPC Sălaj.

De asemenea, printre produsele expirate se numără: pâine, cereale, bere, dulciuri, făină, porumb, pesmet, conserve şi compoturi de fructe (compot de vişine expirat din noiembrie 2009), sucuri, cafea etc. Totodată, la un control recent efectuat, comisarii de control au descoperit 40 de litri de bere şi cinci kilograme de cafea expirate din septembrie-octombrie anul trecut.

Astfel de controale vor continua în următoarea perioadă pe linia comercializării produselor alimentare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »