Coltul pescarului

Magazin Salajean 23 noiembrie 2010 0

Coltul pescarului

Migratia pestilor de apa dulce

Cunoasterea mai amanuntita a drumurilor pe care le intreprind pestii, fiind strans legata de urmarirea calatoriilor in diferite medii si conditii de viata deosebite, ne cere o prezentare a speciilor de pesti migratori, caracteristici anumitor medii.

Asa va trebui sa trecem in revista principalele specii de pesti migratori si categoriile de ape ce alcatuiesc mediul lor de viata si sa descriem fenomenul de migratie stabilit in functie de specie si mediu.

Descrierea va incepe cu pestii ce nu fac unele deplasari care nu se pot numi chiar migratii,in intelesul strict al cuvantului, desi deplasarile se produccu aceeasi regularitate si datorita acelorasi stari intime si functii ale pestelui, reproducerea si nutritia.Faptul insa ca deplasarea se face in aceleasi medii si pe distante mai restranse, a facut pe unii oameni de stiinta sa le numeasca deplasari locale sau semimigratii. Consideram insa ca argumentele nu sunt valabile si ca migratia nu este in functie de distanta ci de faptul ca pestele este silit, la un moment dat, sa parasesca locul sau obisnuit de cantonare si sa porneasca in cautare unui alt biotop, cu conditii deosebite, pentru a-si desavarsi un act vital, indiferent de distanta pe care o parcurge. Notiunea de migratie cuprinde toate calatoriile si deplasarile pe care le fac pestii cu scopul amintit.

Tinand cont de cele afirmate, putem considera, ca migratori locali o serie de pesti de apa dulce, ce se deplaseza in aceelasi mediu parasind, periodic, lcurile lor de cantonare si iernat spre a-si desavarsi actul reproducerii, fie in locurile cu apa mai bine oxigenata, mai limpede si rece, fie in regiunile mai incalzite de razele binefacatoare ale soarelui, unde se dezvolta o hrana abundenta pentru progenitura. De aceea ar trebui sa mergem pe cursul unei ape de la izvoare sau din crestet de munte si pana la varsarea in fluviu si de aici in mare, urmrind si lunca sa inundabila si decriind deplasarile pentru reproducere si hrana a pestilor in mediile acestea, ata de variate. Migratiile locale ale pestilor de apa dulce, in aceelasi mediu,sunt mai toate migratii de reproducere.

Miez de paine

Se ia miez de paine alba proaspata si se comprima pana obtinem un cocolos cat un mar. Punem miezul in mijlocul unei bucati de panza, infasuram bine, apoi il inmuiem brusc intr-un vas cu apa clocotita astfel incat sa se imbibe panza si putin si painea. Se stoarce usor si apoi se framanta energic prin panza pana acesta devine ca o pasta. In pasta se adauga putin zahar sau miere (o lingurita). O alta reteta este de a adauga in miezul de paine framantat esenta cu miros de banane. Este atractiva pentru obleti si mai ales pentru caras.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »