Coltul pescarului

Magazin Salajean 17 noiembrie 2010 0

Coltul pescaruluiIn domeniul liniilor de pescuit, in ciuda progresului constant inregistrat de nylon, firul textil se impune din ce in ce mai mult pe piata. In prezent cele doua produse sunt complementare dar radical diferite. Nylonul este un fir monofilament obtinut prin poli-merizarea fibrelor sintetice poliamidice. Firele textile sunt materiale compozite multifilare (polietilenice, kevlar, spectra, dyneema, coramid) unele componente avand rezistenta de 10 ori mai mare decat a otelului.

Avantaje nylon: este ieftin, usor de procurat, cu fiabilitate din ce in ce mai buna; umple bine mulineta, da siguranta lanseului; rezistenta acceptabila, elasticitate ridicata, ceea ce-l face un bun amortizor in cazul lansarilor ratate; utilizabil la toate tipurile de inele.

Dezavantaje nylon: rezistenta la frecare este limitata; la distante mari elasticitatea dauneaza considerabil uneori facand intepaturile ineficace; suporta destul de rau ultravioletele; uneori, dezavantajele enumerate anterior impun schimbarea firului cel putin anual.

Avantaje fir textil: rezistenta este de circa 3 ori mai mare decat la nylon (de cinci ori la nod), la diametre egale; rezistenta la uzura este foarte buna; durata de viata ridicata (poate fi schimbat si la 3 ani); coeficient de intindere aproape nul fiind extrem de eficient la intepat chiar la distante foarte mari;

Dezavantaje fir textil: asezarea pe tambur lasa de dorit iar alunecarea pe inele este redusa fiind necesare inele foarte dure (Sic, Gold Cemet); rigiditatea firului nu iarta lansarile ratate; pretul este foarte ridicat.

Tinand cont de descrierile de mai sus, de cele mai multe ori se prefera linia din nylon de calitate si forfacul din fir textil. Aceasta combinatie este foarte eficienta la pescuitul pestilor mari.

Alegerea firelor se face in functie de grosime, rezistenta la tractiune (la nod), culoare. Intotdeauna se urmareste utilizarea firului cu grosime minima pentru categoria la care pescuim, cu culoare in functie de limpezimea apei. Un fir prea gros asigura o siguranta marita dar cu o frecventa scazuta a numarului de muscaturi.

Monturi

In primul rand la realizarea monturilor trebuie sa va spun cateva mici chichite care sa va ajute sa va iasa din prima si sa nu mai pierdeti si dvs timp sa le descoperiti.

Tubul de silicon are rolul de a mentine firul intins la intrarea monturii in apa in timpul lanseului fapt care reduce riscurile incurcarii forfacului pe fir, protejeaza firul in muscatura si in drill de obstacolele abrazive de pe fundul apei (scoici, crengi etc), cu cat este mai lung cu atat este mai bine.

Folositi tuburi cu diametrul cat mai apropiat de cel al firului (FINETE !!!) si cat mai subtiri in perete. Exceptie fac apele pline de scoici unde sunt necesare tuburi ranforsate (astea nu le-am vazut inca la noi pe piata).

Pentru a trece firul prin tub introduceti intai un fir de cupru de 0,3 de care legati apoi firul si il trageti.

La legarea carligelor nu folositi fir rigid (Fusion, sau teflonat cum i se zice pe la noi) ci numai impletit, iarasi atentie, NU rasucit.

Nu pescuiti cu un vartej pana nu ati tras puternic de un altul din acelasi plic, eu am avut ceva surprize.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »