Codul Rutier, intre nou si vechi

Magazin Salajean 5 iulie 2007 0

Doar soferii care fac accidente trebuie sa dea din nou examen pentru permisul auto. Accidentele soldate numai cu pagube materiale, vor putea fi solutionate de societatile asiguratorii

Soferii care raman fara permis de conducere nu vor mai fi obligati sa dea din nou examen decat daca faptele pentru care le-a fost suspendat dreptul de a conduce masina prezinta pericol social, conform modificarilor Codului Rutier aprobate saptamana trecuta de Guvernul Romaniei. Potrivit acelorasi modificari aduse Codului Rutier, permisul retinut de politie poate fi restituit titularului daca acesta prezinta dovada ca a depus o plangere impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei pentru care i-a fost ridicat carnetul. De asemenea, accidentele soldate doar cu pagube materiale vor putea fi solutionate de societatile asiguratorii, se arata intr-un comunicat al Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA).

Reexaminarea soferilor carora le-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, se va face doar daca au produs un accident de circulatie soldat cu victime, avarierea unui vehicul sau alte pagube.

De asemenea, se recurge la reexaminare daca permisul de conducere a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta comisa a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei, iar instanta de judecata sau procurorul a dispus inlocuirea raspunderii penale cu una dintre sanctiunile cu caracter administrativ sau daca titularul permisului a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, potrivit legii.

Reexaminarea nu este obligatorie

Nepromovarea testului sau neprezentarea conducatorului auto la testare conduce la prelungirea suspendarii pentru o singura perioada de 30 de zile, urmand ca la expirarea acesteia titularul sa redobandeasca dreptul de a conduce.

* O alta modificare aprobata de Guvern priveste reconsiderarea procedurilor aplicabile titularului permisului de conducere, in situatia in care acesta formuleaza plangere impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei. MIRA a propus ca plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei sa se depuna la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta, urmand ca, in baza dovezii inregistrarii acestei plangeri, in termenul legal de 15 zile, prezentata unitatii de politie, permisul de conducere retinut sa fie restituit titularului.

* Modificarile propuse de Ministerul Internelor si Reformei Administrative coreleaza prevederile actului normativ de baza, care stabileste vitezele maxime admise in afara localitatilor, pe categorii si subcategorii de vehicule, lasand administratorului de drum posibilitatea ca pe anumite segmente din localitati sa mareasca limita de viteza superioara, dar nu mai mult de 80 de kilometri pe ora.

* Vehiculele care tracteaza remorci trebuie sa circule pe drumurile publice cu 10 kilometri pe ora mai putin decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator.

* Propunerile MIRA nu s-au atins de detectoarele radar, astfel ca acestea sunt permise la fel ca in alte cateva state situate in estul Europei.

* Actul normativ aprobat de Guvernul Romaniei mai vizeaza si introducerea unor reglementari care sa completeze cadrul legal in materia gestionarii evenimentelor rutiere usoare, prin aplicarea conceptului de constatare amiabila de accident, scopul urmarit fiind acela de a implica societatile din domeniul asigurarilor in activitatile de constatare si solutionare a accidentelor usoare si, implicit, de a simplifica procedurile pentru astfel de situatii. Aceasta materie va face, in principal, obiectul legislatiei din domeniul asigurarilor si va degreva serviciul public de constatare a accidentelor usoare.

* In plus, se reduc faptele pentru care se poate elibera dovada inlocuitoare fara drept de circulatie. Este si cazul depasirii vitezei maxime admise cu 50 de kilometri pe ora, situatie in care, potrivit vechiului Cod Rutier, nu se elibera dovada cu drept de circulatie.

* Intrucat suspendarea produce efecte numai pe teritoriul national, se impune asigurarea cadrului legal pentru restituirea permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, atunci cand titularul acestuia paraseste Romania inainte de expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce pe drumurile publice.

* Noile reglementari introduc si norme care sa permita exercitarea unor drepturi, in legatura cu circulatia pe drumurile publice, obtinerea, recunoasterea si preschimbarea permiselor de conducere nationale, de catre cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene. Astfel, persoanele cu domiciliul sau resedinta in Romania, precum si cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene care se afla la studii in Romania pentru o perioada de cel putin 6 luni sau care au rezidenta normala in Romania, pot solicita obtinerea permisului de conducere la autoritatile competente sa le examineze. Testarea se face intr-o limba de circulatie internationala.

* Examinarea pentru obtinerea permisului de conducere si eliberarea acestuia in astfel de cazuri se realizeaza de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din cadrul Institutiei Prefectului pe raza caruia solicitantii isi au domiciliul, resedinta ori rezidenta normala sau, in cazul celor aflati la studii in Romania, de catre serviciul public comunitar pe raza caruia se afla institutia de invatamant.

* Permisele de conducere nationale, eliberate de autoritatile statelor UE, detinute de persoane care au domiciliul, resedinta sau rezidenta normala in Romania, pot fi preschimbate cu documente similare romanesti. Rezidenta normala, in actul propus de MIRA, este definita ca fiind locul unde o persoana locuieste in mod obisnuit, adica cel putin 185 de zile intr-un an calendaristic, datorita unor legaturi personale si profesionale sau, in cazul persoanelor fara legaturi profesionale, datorita unor legaturi stranse intre acestea si locul in care locuiesc. Si cetatenii romani care se stabilesc temporar in statele membre UE beneficiaza de acest drept.

* Nu mai este obligatorie preschimbarea permisului de conducere in situatia schimbarii de catre titular a domiciliului.

* In noua legislatie este introdusa obligatia pentru noul proprietar de a transcrie vehiculul pe numele sau, pentru a fi luat in evidentele autoritatilor, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea. In cazul pierderii, furtului, schimbarii numelui ori deteriorarii certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, proprietarul vehiculului respectiv este obligat sa solicite autoritatii competente eliberarea unui nou certificat de inmatriculare sau de inregistrare, in conditiile stabilite de autoritatea competenta, in termen de 30 de zile de la data declararii pierderii sau furtului, de la data schimbarii numelui ori de la data constatarii deteriorarii, dupa caz.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »